Naturvårdsverket nekar Stegra ett stöd på 1,65 miljarder kronor. Det beslutades i december 2024 och DI var först ut med uppgifterna.
Bolaget har i sin ansökan till Naturvårdsverket beskrivit sin ståltillverkningsprocess. Naturgas ska användas för att karbonisera järnsvampen i processen, vilket resulterar i ett beräknat utsläpp på 550 000 ton koldioxid om året fram till 2045.
Som jämförelse släppte SSAB ut 4,7 miljoner ton koldioxid förra året från sina verksamheter i Luleå och Oxelösund.
Enligt Dagens Industri har Stegra nu riktat in sig på att få stöd från Industriklivet istället och företrädare för stålbolaget har haft kontakter med regeringen. Källor uppger för DI att bolaget försökt pressa regeringen att flytta pengar från klimatklivet till industriklivet (vilket är ett stöd som ges av Energimyndigheten). Stegra har tidigare fått 1,2 miljarder kronor från myndigheten.
EU beslutade sommaren 2024 att Stegra kan få upp till 2,9 miljarder kronor i stöd från staten utan att det skulle räknas som otillåtet statsstöd.
”När klimatklivet inte längre är möjligt för oss att söka pengar ifrån, förutsätter vi att regeringen hittar ett annat sätt att fylla upp den stödnivå som regeringen bad EU-kommissionen om. Industriklivet är då det som ligger närmast till hands, men det förutsätter att det finansieras upp", skriver Stegras presschef Karin Hallstan till DI.
DI har frågat finansminister Elisabeth Svantesson (M) om dialogen hon haft med bland annat Henrik Henriksson, vd på Stegra. Men Svantesson vill inte kommentera en enskild satsning eller om en önskan att föra över medel mellan stöden.
Källor från Sverigedemokraterna uppger för DI att frågan om en överflyttning av stödet varit uppe vid budgetförhandlingar inför regeringens vårbudget.
– Vi är mycket skeptiska mot den vårdslöshet med skattemedel som det innebär när man pumpar in pengar i bolag som inte klarar av att stå på egna ben. Det är en dålig allokering av resurser och det gynnar bara de riskkapitalister som inte vill ta egen risk, säger källan.
Stegras presschef Karin Hallstan svarar mejlledes om konsekvenserna av uteblivet stöd.
"Om ytterligare stöd skulle utebli betyder det att Stegras projekt till 98% blir privat finansierat medan andra aktörer i Sverige och Europa har fått stödnivåer som motsvarar en kostnadstäckning på 40% och mer. Det gör att stöden helt snedvrider konkurrensen. Det är också möjligt att ett uteblivet stöd kan påverka accelerationen i projektet. Det är var ju en av anledningarna till att vi sökte, och även varför stödet finns."
Naturvårdsverket stöttade Stegras miljötillstånd där bolagets utsläppsnivåer redovisas och Hallstan framhåller att om deras stålverk når fullskala så skulle det tränga bort utsläpp i storleksordningen 10 miljoner ton koldioxid per år. Hallstan menar vidare att Stegra uppfyller kravet för stödet.
Naturgasen behövs i ståltillverkningen.
"Det behövs kolatomer för att göra kolstål. I takt med att hållbara och biogena kolkällor blir tillgängliga på marknaden i tillräckliga volymer kommer vi successivt att eliminera även dessa utsläpp."
Planen är fortsatt att göra vätgasbaserat stål genom att använda vätgas för att direktreducera järnmalmen.
"Inget är ändrat kring detta från det att vi sökte och fick fullt miljötillstånd för flera år sedan. Vårt stål kommer att vara vätgasbaserat. I ståltillverkningsprocess tillförs kolatomer som behövs för att göra kolstål."