Större ansvar för brottsförebyggande arbete

En statlig utredning föreslår att kommunerna ska få ett uttalat ansvar för det lokala brottsförebyggande arbetet. Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft 1 januari 2023. ”Vi välkomnar förslaget”, säger Claes Nordmark (S), kommunstyrelsens ordförande i Boden.

Kommunalråd Johan Gröhn (C) tycker det nya förslaget är bra.

Kommunalråd Johan Gröhn (C) tycker det nya förslaget är bra.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-07-11 18:00

Under 2019 tillsattes en statlig utredning med direktiv att lämna förslag på hur ett kommunalt ansvar för det lokala brottsförebyggande arbetet skulle utformas. Utredningen, som har letts av Ann-Sofie Hermansson, har nu presenterat sina förslag. Den nya lagen från 2023 ger alla kommuner skyldighet att ta fram en lägesbild och åtgärdsplan i samverkan med andra berörda aktörer. Kommunstyrelsen föreslås ansvara för den interna samordningen av arbetet.

– Det är en naturlig uppdelning att kommunerna ska ha ett lokalt samordnande ansvar för det brottsförebyggande arbetet medan polisen arbetar med att lagföra brottslingar, säger Claes Nordmark, kommunstyrelsens ordförande i Boden (S).

Utredningen föreslår även att de strategiska brottsförebyggande frågorna ska hanteras i ett partssammansatt råd och att kommunen har en särskild samordningsfunktion som samordnar och stödjer det interna arbetet. I Boden finns Rådet för trygghet och hälsa, som driver både folkhälsofrågor och trygghetsskapande frågor.

– I Boden arbetar vi redan i den anda som utredningen föreslår. Det ligger helt i linje med den trygghetsplan som kommunen arbetade fram under 2019-2020. Utredningens förslag är ett kvitto på att vi ligger rätt i tanken, säger Johan Gröhn, kommunstyrelsens vice ordförande (C) och den som leder rådets arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!