BODEN
Han är ordförande i Gunnarsbyns Folkets Husförening som står för arrangemanget.
- I en tid när det pratas om det mångkulturella samhället om invandring till Sverige och integration så har vår förening tänkt oss att bidra till debatten på ett positivt sätt, säger prästen Mogens Amstrup Jacobsen.
Han är själv född och uppvuxen i Tyskland. Även om det inte finns några flyktingförläggningar i närheten av Gunnarsbyn så vill man gärna lyfta fram personer som flyttat till området med olika kulturella bakgrunder.
- Tanken var att lyfta fram dessa kulturer på ett positivt sätt och planera in några dagar under höst, vinter och vår. Varje arrangemang består av ett barn- och ungdomsarrangemang med pyssel, sagostund och prova på olika saker. Sedan serveras mat eller vanlig husmanskost från den valda kulturen, säger Mogens Amstrup-Jacobsen.
Först ut var landet Japan, följt av Danmark, Grönland, Belgien och under lördagen Tyskland. Som förrätt på den tyska menyn serverades ister, som middag kasslerstek med surkål givetvis och som efterrätt en bärpudding med grädde. Ett fyrtiotal gäster har bokat sig för middagen. Den som lagar maten är tyskan Sanne Zschage som bor med sin man Pierre i Myrträsk där han driver ett snickeri.
- Det känns kul att vara med när jag blev tillfrågad. Jag tycker träffarna är ett bra initiativ, säger hon.
Under lördagen fram till kvällens middag gjorde barnen fantastidjur av kastanjer för att få lite försmak av julen. Det serverades också tysk glögg. Filmen Barbara som visas på kvällen vann ett filmpris på årets Berinale.
Läs mer i måndagens NSD.