På måndag samlas kommunstyrelsen i Boden till ett extra sammanträde för att bland annat ta ställning till om man vill köpa en del av Sveafastigheters bestånd, något som kommunen tidigare sålde just till Sveafastigheter.
Enligt kommunalrådet Torbjörn Lidberg (S) handlar det främst om att köpa äldreboenden där kommunen bedriver verksamhet. Fastigheter som man räknar med att ha nytta av även i framtiden.
– Vi vill också höra prislappen på arenan, säger Lidberg och förklarar att man har ett arenaavtal som kan lösas in efter 20 år.
Gallerian vill kommunen inte äga.
– Vi ska inte äga affärscenter, säger Lidberg.
Det kan också vara aktuellt att köpa Saga kultur- och teaterscen, en del av Folkets hus.
Kräver svar
Anledningen till brådskan, att behandla frågan dagen innan julafton, förklarar han så här:
– Frågan har redan försenats i ett halvt år. Sveafastigheter kräver svar.
Enligt honom har bolaget sagt sig vara villiga att ta in fem konsulter under mellandagarna för att sedan, efter årsskiftet, presentera notan för fastighetsköpen.
– Lämnar vi ingen avsiktsförklaring kan de gå ut till allmän försäljning. Vi vill syna korten ordentligt, säger kommunalrådet och fortsätter:
– Man sålde bland annat alla äldreboenden till Sveafastigheter och skrev 25-åriga hyresavtal. Vi är fast är 20 år till.
Enligt honom kommer Sveafastigheter att göra en vinst på minst tio miljoner kronor.
Återställare
Kommunen tvingas också, trots att man lämnat Bergbacka, att betala 40 miljoner under avtalsperioden i hyra för fastigheten.
– Majoriteten, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, är intresserad av en återställare. Vi hoppas att även oppositionen är beredd att köpa tillbaka för att äga de fastigheter där vi bedriver verksamheter.
Kommunen valde också att gå ut med ett pressmeddelande på kvällen.
Av den framgår att Bodens kommun har under året utrett frågan om ett gemensamt fastighetsbolag med Sveafastigheter. Under hösten valde kommunen att i stället fortsätta att utreda ett helt kommunägt bolag. Diskussionen om att eventuellt köpa Sveafastigheters bestånd har levt vidare och avsiktsförklaringen är ett steg i processen.
– En avsiktsförklaring av det här slaget är inte juridiskt bindande. Den bestämmer inte pris eller andra villkor. Den säger inte heller att vi ska köpa husen. Men den visar att vi menar allvar och vill fortsätta dialogen, förklarar Bosse Strömbäck, vice ordförande i kommunstyrelsen.
Om kommunstyrelsen ställer sig bakom avsiktsförklaringen väntar förhandlingar om villkor under första kvartalet 2014. Målet är att kunna lyfta frågan till kommunfullmäktige i slutet av februari.