Sveas Mat får kritik

Sveas mat i Boden får kritik. Kommunen kräver bland annat att företaget rengör kylarna. Vid inspektionen var temperaturen för hög i köttfärsen som höll på att beredas.

BRISTER. Vid inspektionen pågick tillverkning av köttfärsbiffar. Biffen på bilden är inte från inspektionstillfället.

BRISTER. Vid inspektionen pågick tillverkning av köttfärsbiffar. Biffen på bilden är inte från inspektionstillfället.

Foto: unknown

BODEN2015-06-12 09:57

Samhällsbyggnadskontoret gör livsmedelskontroller. Sveas Mat i Boden AB är verksam inom restaurangbranschen. Företaget lagar mat och gör smörgåsar.

Vid den senaste inspektionen framkom att kylarna vid ytterdörren måste rengöras. Inspektören bedömde att företaget inte levde upp till kravet att livsmedelslokaler ska hållas rena. Även den bänkfasta konservöppnaren måste rengöras från smuts, som inte bedömdes komma får den dagens produktion.

Varför är det så viktigt att hålla rent?

– Håller man inte rent finns det risk att maten kontamineras och i värsta fall blir den farlig för konsumenten, säger Karin Lindmark, livsmedelsinspektör.

Kommunen kräver också att det sätts upp hinder så att inte skadedjur kan komma när ytterdörren hålls öppen.

Det allvarligaste, enligt Karin Lindmark, var dock att köttfärsen som användes för att göra köttfärsbiffar höll för hög temperatur.

Både på köttfärsen och biffarna som låg på plåtarna var temperaturerna för höga. Företaget måste skapa en rutin för hanteringen av köttfärsen, anser Karin Lindmark. Kylkedjan får inte brytas någon längre tid.

För höga temperaturer i köttfärs kan leda till att skadliga bakterier kan växa och göra köttfärsen otjänligt.

– Om biffarna befinner sig i fel temperatur för länge och bakterierna växer till så pass mycket så kan vi bli sjuka av biffarna om vi äter dem. En del bakterier bildar även toxin och toxin dör inte vid upphettning, säger Karin Lindmark.

Företaget fick också anmärkning på innehållsförteckningen på portions- och smörgås förpackningarna.

Ulf Lundberg är ansvarig kock på Sveas mat, säger att det har funnits brister och att de ändrat sina rutiner.

– Allt är åtgärdat. Dörren skulle inte ha varit öppen och kylen var avstängd för att den skulle rengöras, så den var inte ens på. Och konservöppnaren rengörs varje dag.

Han säger att företaget håller på att miljöcertifieras.

– Vi håller på att gå igenom allt och har ett nära samarbete med kommunen, för ingenting får vara fel. Det här är bara positivt för oss. Certifieringen ställer högre krav än vad kommunens inspektörer gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om