Svenska med barnpassning

För att underlätta studierna i svenska erbjuds föräldralediga kvinnor språkträning med barnpassning. ”Det är för att de inte ska tappa det de lärt sig”, säger Sergut Belay Worke, projektledare på ABF.

Nimo Aden har en dotter, Sidra, som dock inte är med på bilden, Tsigereda Solomon med sina barn barn Esey Habtead och Marta Habtead samt Rgbe Tesfamichael med Mikiyas Tukwe tillsammans med Sergut Belay Worke stående längst bak.

Nimo Aden har en dotter, Sidra, som dock inte är med på bilden, Tsigereda Solomon med sina barn barn Esey Habtead och Marta Habtead samt Rgbe Tesfamichael med Mikiyas Tukwe tillsammans med Sergut Belay Worke stående längst bak.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-04-30 10:01

Projektet är ett samarbete mellan Bodens kommun och studieförbundet.

Länsstyrelsen har beviljat pengar till projekt som utvecklar kapaciteten och beredskapen i mottagandet av nyanlända.

Språket är nyckeln till integration och etablering i samhället, men de som läser svenska för invandrare, SFI, kan inte ta med sig barnen när de är föräldralediga. Risken är då att de tappar det de lärt sig, vilket fördröjer inträdet på arbetsmarknaden. Avbrottet kan också medföra att de sedan kan få börja om från noll igen.

Projektet startade september förra året och de första deltagarna togs emot i oktober.

– Då var det 13 kvinnor från SFI-skolan som kom hit. Vi tar emot kvinnor med barn upp till sex-sju år, men de flesta har småbarn. säger Sergut Belay Worke.

De är i ABF:s lokaler på Sveafältet. Där har de studierum och även en lokal för barnpassning. Medan kvinnorna studerar tar en barnskötare hand om barnen.

– Vi har haft barnskötare från olika länder. Barnen fikar, ritar och sjunger när de är här, säger Sergut Belay Worke.

Flera pensionerade lärare håller i undervisningen. Andra frivilliga ledare håller även i information om Sverige och förmedlar kunskap om det svenska samhället. Projektet är ettårigt och pågår det här året ut.

– Jag tycker att det ska fortsätta, säger Sergut Belay Worke och berättar om en sexbarnsmamma som tidigare var med och som nu har tatgit körkort och börjat studera till barnskötare.

– Hon hade inte haft den möjligheten om hon inte hade fått den här chansen att vara med här. Hon är också en förebild för andra kvinnor. Det är viktigt att de här kvinnorna inte blir fast med barnen hemma. Förutom att de kan fortsätta sina studier här umgås de med andra deltagare

Nu har de sex deltagare som är nyanlända, men har utökat projektet till att även ta emot en grupp asylsökande kvinnor från Afghanistan. Gymnasieläraren Pia Lind har hand om den gruppen.

– Det här är jätteroligt.

Kvinnorna i hennes grupp har inte tidigare gått i skolan, så det är en utmaning, förklarar hon. Pia Lind har erfarenhet av att undervisning i svenska som andra språk.

– De här damerna har gjort en bra språkutveckling från att inte ha pratat ett ord svenska. De tycker det är roligt att komma hit och vill lära sig språket. De är alltid så glada när de kommer hit. De är så tacksamma och jag får så mycket tillbaka.

Det går snabbare att lära sig språket för dem som redan har studievana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om