Tina, 36, utvisades på grund av lönen: "Hjärtat är kvar i Harads"

Hon utvisades från Sverige och tvingades lämna Harads när försörjningskravet höjdes. Nu har Tina, 36, startat ett nytt liv i London.
 – Jag saknar livet jag hade i Harads, säger hon.

Tina klarade inte försörjningskravet och tvingades lämna jobbet och vännerna i Harads. Nu bor hon i London.

Tina klarade inte försörjningskravet och tvingades lämna jobbet och vännerna i Harads. Nu bor hon i London.

Foto: Privat

Boden2025-03-29 17:00

Tina var en av elva anställda vid äldreboendena i Harads som hotades av utvisning när försörjningskravet höjdes från 13 000 kronor till 27 360 kronor den i november 2023. 

Bodens kommun försökte lösa problemet genom att ändra schemaläggningen för nio av de elva utvisningshotade. Genom mer helgjobb och OB-tillägg höjdes de anställdas löner till kravnivån. Migrationsverket sa dock nej med hänvisning till att lönekravet måste uppnås fyra månader innan beslutet trädde i kraft, vilket innebar den 1 juli 2023. Frustrationen och ilskan var stor hos ledningen på äldreboendet.

undefined
Fortfarande tycker Tina att Harads känns mer hemma än London.

NSD uppmärksammade Tinas fall i och med att hennes ärende överklagades till Migrationsdomstolen där det blev fortsatt nej. Ärendet överklagades vidare till Migrationsöverdomstolen som inte beviljade prövningstillstånd. Därmed var kampen för att få stanna över.

Den 28 april förra året lämnade Tina sina arbetskollegor och vänner i Harads.

– Det känns fortfarande jobbigt när jag tänker på det. Mitt hjärta är kvar i Harads, säger Tina via telefon från London.

undefined
I väntan på att valideringen ska bli klar har hon jobbat en del inom hotellbranschen.

Det är här hon bor i dag med sin man och två små barn, åtta och sex år.
Hon har jobbat en del inom hotellbranschen i väntan på att hennes utbildning och arbetslivserfarenhet ska valideras av de brittiska myndigheterna.

– Jag är utbildad sjuksköterska från mitt hemland och nu måste det godkännas här på samma sätt som det gjordes i Sverige när jag kom dit.

Under samtalet återkommer hon ofta till hur hon upplevde tiden i Harads. 

– Jag har bott här i snart ett år och London känns fortfarande inte som ett hem på samma sätt som Harads gjorde. Min kropp flyttade hit men mitt hjärta blev kvar där, säger Tina.

– Jag hörde efteråt att det var arbetskompisar som fick stanna kvar i Harads, jag är glad för deras skull, fortsätter hon.

undefined
Tina klarade inte försörjningskravet och tvingades lämna jobbet och vännerna i Harads. Nu bor hon i London.
undefined
På grund av hennes bakgrund och det politiska läget i hemlandet Etiopien vill Tina vara anonym.

Hon har fortfarande kontakt med vänner i byn och tidigare arbetskollegor. Avskedet från byn var känslosamt ögonblick och ett starkt minne som hon bär med sig.

– I Harads var alla så hjälpsamma, både på jobbet och barnens skola. När jag jobbade kväll så fick jag hjälp med barnpassning. Jag hade ett större socialt liv i Harads än vad jag har här.

Tina lämnade hemlandet Etiopien på grund av politiska oroligheter. För att skydda sig själv och hennes anhöriga vill hon vara anonym. Hennes uppehållstillstånd i Storbritannien sträcker sig till 2027.

– Jag väntar på att valideringen ska bli klar. Hur framtiden ser ut vet jag inte just nu, säger hon.

undefined
I väntan på att valideringen ska bli klar har hon jobbat en del inom hotellbranschen.
undefined
Tina väntar nu på att få sin utbildning och sin arbetslivserfarenhet validerad av de brittiska myndigheterna.
Försörjningskravet

För att kunna få arbetstillstånd i Sverige måste man ha ett arbete där lönen uppgår till en viss summa. Den 1 november 2023 höjdes kravet till minst 80 procent av medianlönen i Sverige. I dag innebär det minst 28 480 kronor innan skatt. 
Lönekravet är samma när du ansöker om förlängt arbetstillstånd som när du ansöker första gången.

Om den som har eller ansöker om arbetstillstånd vill att familjen ska följa med till Sverige måste arbetstagaren kunna försörja sin familj, vilket innebär att man ska täcka boendekostnaden och levnadsomkostnader för hela familjen.

Arbetstagaren behöver endast visa att man kan försörja sina familjemedlemmar när de ansöker om uppehållstillstånd för första gången.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!