Ingrid Bergman och Ann Bark-Lindgren är goda vänner från vävstugan.
– Det är två delar i det här. Jag skadade mitt ben för flera veckor sedan. Såret ville inte läka så jag fick en tid på Bjöknäs hälsocentral. Undersköterskan där sa att jag måste få det omlagt. Hon sa tre gånger i veckan, men det blev två, berättar Ingrid Bergman.
När Ann Bark-Lindgren hörde det erbjud hon sig att lägga om det en gång i veckan.
– Det var väldigt skönt och jag är enormt tacksam för det, säger Ingrid Bergman.
– Det är klart att jag hjälper till om jag kan, säger Ann Bark-Lindgren och tillägger att det handlar om ren medmänsklighet.
Men hon ville inte ta ansvaret fullt ut, eftersom det är primärvårdens ansvar.
– Förutsättningen var att Ingrid åkte dit en gång i veckan. Man kan väl säga att jag fick såromläggningen på delegation en gång per vecka.
Första gången följde Ann med Ingrid till hälsocentralen för att informera sig om hur de gör.
– Det var en mycket duktig undersköterska och vi diskuterade hur såret skulle läggas om.
Hälsocentralen lämnade nödvändigt material och nu är såret läkt.
Det andra både Ingrid Bergman och Ann Bark-Lindgren är kritiska mot är att edeforsborna tvingas åka till Björknäs när det är mörkt på kvällen för att ta influensasprutan.
– Jag är upprörd, arg och ledsen. Vi blir nonchalerade och behandlade som andra klassens medborgare. Regionen bryr sig inte om oss på det sätt vi önskar, säger Ingrid Bergman.
Hon åkte dit med sin bror, eftersom de umgås. Kön från huvudentrén ringlade långt runt hörnet. De väntade omkring en kvart. När de väl kom in löpte det på och personalen var bra.
Ann Bark-Lindgren reagerar dock på att det är en patientgrupp med många äldre som inte har möjlighet att sitta när de tvingas köa.
– Det var ett par, båda är nästan 90 år. Maken höll hårt om sin hustru för att hon skulle sluta att frysa. Förra vintern vid den här tiden var det mycket kallare, mellan fem och 15 minusgrader.
Hon påminner om att orsaken till att de uppmanas att ta influensavaccin är att de inte ska bli sjuka och belasta sjukvården i onödan. Vilket är ännu viktigare nu i coronatider.
– Hur har de tänkt att göra när vaccinet mot Covid 19 kommer i början av nästa år? Då är det ju mitt i vintern. Ska vi köra i halka och snörök då?
Själv kör hon inte när det blir mörkt och berättar att hon dessutom fick en reaktion när hon tagit sin vaccinationsspruta.
– Man kan få en reaktion och därför ska man gärna vänta en stund innan man åker hem, men min reaktion höll i sig.
Som tur var hade hon maken med sig.
Ann Bark-Lindgren anser att de behöver en distriktssköterskemottagning i Harads, som är öppen några dagar i veckan och har tillgång till läkare en gång i veckan. Hon påpekar att det finns både distriktssköterskor och läkare på Edestrand, men att de tillhör kommunens verksamhet.
– Varför kan kommunen och regionen inte nyttja varandras tjänster? undrar Ingrid Bergman.
Verksamhetschefen Erna Holmgren har tidigare uppgivit till PRO Harads att de väntar på besked av regiondirektören, så att de kan starta renoveringen av lokalerna de behöver för att börja med provtagning med mer i egen regi. Enligt Erna pågår planering av vilka uppgifter de kan utföra, beroende på patientunderlag.
– Det kan inte vara svårt att få ihop det, avslutar Ann.