Treehotels ägare: Bra sommar - men osäker höst

Hemestra på hemmaplan har varit lyckosam för Treehotel under pandemin. Hotellet har 75 procents beläggning i juli och drygt hälften under juni."Vi har normalt mest svenska gäster på sommaren. Största oron i dag är att inte den utländska turismen kommer igång i december", säger delägaren Kent Lindvall.

Kent Lindvall, inne i ett av nytillskottet av trädhotellet, eller det Sjunde rummet på Tree Hotell." Vi hoppas att turisterna kan börja resa till vintern som är vår största säsong", säger han.

Kent Lindvall, inne i ett av nytillskottet av trädhotellet, eller det Sjunde rummet på Tree Hotell." Vi hoppas att turisterna kan börja resa till vintern som är vår största säsong", säger han.

Foto: Pär Bäckström

Boden2020-07-31 09:00

I samband med att pandemin bröt ut i Sverige så ställde turistföretaget i Harads om och gjorde en del personalpermitteringar under april-juni.

– Personalen har då jobbat mellan 40- 60 procent stället för det var betydligt mindre resande, säger Lindvall.

Treehotel ställde även om marknadsföringen mot den svenska marknaden eller "hemestera" i Sverige. 

– Vi anlitar en person som jobbar med sociala medier och gav dem mer resurser helt enkelt för att synas mer på marknaden. Treehotel har ett starkt varumärke som gör att vi syns så vi har klarat oss rätt bra trots corona.

Under juni var beläggningen av gäster över 50 procent medan det skett en ökning under juli.

– Först kändes det osäkert men det har gått över förväntan.Från juli tog vi bort personalpermitteringarna för att klara anstormningen. Vi har kört sommarkampanjer med ett bättre pris för gäster.  Under juli har hotellet haft en 75-procentig beläggning vilket vi är nöjda med.  99 procent av besökarna har varit svenskar. 

Normalsäsongen för Treehotel startar egentligen från december.

– Så hittills har vi klarat oss rätt bra och vårt hopp står nu till att den utländska marknaden ska ha kommit igång till vintern. Vi har rätt mycket bokningar i december från utlandet, säger Lindvall.

Han höjer dock ett varningens finger för hösten och hur pandemin påverkar turismen.

– Det finns en stor osäkerhetsfaktor om det kommer att bli nya coronautbrott, nya regler och resehinder. Så vi kommer att ta ett steg månad för månad och följer utvecklingen framöver, för att se hur det går med pandemin för att veta vad vi kommer behöva förändra, säger Kent Lindvall.

Så för Treehotel blir det inga större investeringar tills resandet tar fart igen.  Det man gjorde sist var att bygga en ny lounge på hotellmarken.

– Det kan bli ytterligare någon personalpermittering i höst på viss personal. Det är för att vi ska kunna hålla ekonomin igång.

Kent Lindvall tycker det känns positivt ändå att coronasmittan går ned i Sverige utifrån senaste tidens rapportering.

– Kommer vi sedan ner till en nivå där det inte finns restriktioner att resa hit då är det en stor fördel, säger Kent Lindvall, Treehotel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!