Tyst asfalt bullrade för högt

Den "tysta" asfalten på väg 97 kring Sävastån bullrar för mycket. Redan 2013 fick Trafikverket ett föreläggande att göra något och nu måste åtgärder in.

Högt ljud. Sävastbon  Björn Ekström har kämpat länge för bullerdämpande åtgärder vad gäller den tysta asfalten. ”Det syns djupa spår i asfalten som bilar kör i som förstärker bullret.”

Högt ljud. Sävastbon Björn Ekström har kämpat länge för bullerdämpande åtgärder vad gäller den tysta asfalten. ”Det syns djupa spår i asfalten som bilar kör i som förstärker bullret.”

Foto: Lena Leffler

BODEN2015-10-31 08:00

Sävastborna Björn Ekström och Ingemar Isaksson protesterade högljutt redan när den tysta asfalten lades en kilometer efter riksväg 97. Villaägarna på Östra Lillgärdsvägen har nu fått rätt. Trafikverket håller med att den bullerreducerade asfalten inte håller måttet och bullrar för mycket.

–Visst det har tagit tid, men vi är glada att Trafikverket kan ändra sig i frågan, säger Björn Ekström.

Det har gjorts uppföljande mätningar på den lågbullrande asfalten från den byggdes och under alla år fram till i dag. Den aktuella sträckan är en del i ett försök i syfte att utveckla beläggningstypen.

– Man ville testa tyst asfalt för vägen ligger väldigt lågt och de här aktuella bostäder vid sidan av vägen ligger väldigt högt. Så det var problem att få till en bra lösning med bullerskärmar. 2013 såg man direkt en väldigt bra effekt och därefter verkar det som om den "tysta asfalten" tappade sin effekt och har även ett högre slitage, säger miljöexperten Torbjörn Nilsson.

Bullernivån försämrades 2014.

– Asfalten har nötts ned och på vissa ställen det har blivit spår. Kör man i spåren så förstärks ljudet väldigt mycket, säger sävastbon Björn Ekström.

Ni river inte upp asfalten för att komma åt bullret?

– Nej, det är lägre ljudnivåer ändå än med vanlig asfalt för den lågbullrande asfalten har mer hålrum så ljuden går ned i vägbanan, säger Torbjörn Nilsson.

Varför bullrar den då?

– Det kan bero på att alla bilar häruppe har dubbdäck vilket driver upp mycket partiklar som går ned i vägbanan och täpper igenom de här hålrummen som behövs för att dämpa bullret. Trots ett skötselprogram som inkluderar rengöring av luftporerna så har bullerreduktionen avtagit. Asfalten håller ju på att utvecklas och då är det ju jättebra om man skulle kunna dämpa bullret vid källan eller där däcken har kontakt med vägytan. Nu gick det inte här, säger Nilsson.

Trafikverket har också tagit fram en kompletterande bullerutredning på sträckan Sävast-Boden för att identifiera de fastigheter som får problem med bullernivåer som överstiger riktvärden vad gäller vägtrafikbuller.

– Här handlar det främst om Östra Lillgärdsvägen och på motsatta sidan 97:an eller husen närmast vägen i gamla Sävast.

Torbjörn Nilsson säger att föreslagna åtgärder ska vara " samhällsekonomiskt rimliga och tekniskt genomförbara."

– En utredning är gjord, vi har konstaterat var problemen ligger och en konsult ska nu gå vidare med att föreslå rimliga åtgärder. Vi får samråda med fastighetsägarna vilka åtgärder de är intresserade av.

– Skärmar vid 97:an måste vara väldigt höga för att skärma av bullret så dessa kanske måste ligga närmare husen. En annan lösning kan vara fasadåtgärder genom att byta fönster, ventiler och kanske kan skärma av en uteplats. Vi räknar med att alla åtgärder ska vara klart våren 2016, säger Torbjörn Nilsson.

Det har tagit tre år sedan föreläggandet?

– Ja, det är jättetråkigt att det tagit tid men nu ska det gå fortare när en konsult är inkopplad, säger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om