Unikt irländskt utbyte

Anita Åkerlund, vårdlärare, på Björknäsgymnasiets vård- och omsorgsprogram gläds åt det tioåriga utbytet med vårdelever från Irland. ” Det är ganska unikt att man håller på så länge med samma skola”, säger hon.

GLAD. Vårdläraren Anita Åkerlund gläds åt tioårsjubileét med irländska vårdelever.

GLAD. Vårdläraren Anita Åkerlund gläds åt tioårsjubileét med irländska vårdelever.

Foto: Lena Tegström

BODEN2019-03-11 13:21

Utbytet har kommit till tack vare sökta EU-pengar. 2005 var läraren Anita Åkerlund, omvårdnadsprogrammet på Björknäs gymnasium, och kollegan Inger Holmgren, barn- och fritidsprogrammet på Luleå gymnasium, på samma studieresa till Irland och det var där iden föddes. Vårdeleverna kommer från Inchicorg college i Dublin.

– I år är det tionde året vi tar emot de irländska eleverna från samma skola i Boden. Det är unikt. Irländarna har lyckats finansiera sina besök varje år medan vi från Björknäs inte lyckats få pengar varje år. Irländarna själva tycker det är så fantastiskt att vara i Boden, säger vårdläraren Anita Åkerlund.

Enligt henne skiljer sig den svenska äldrevården ganska mycket från den irländska.

– Vi har fantastiskt mycket teknik i Sverige och här får gamla bo i sina egna möblerade lägenheter. På Irland bor man mer i sjukhusaktiga lägenheter och där drivs allting privat. Det är jättedyrt också.

De irländska eleverna kommer alltid till Boden på sin årliga tre veckors praktik, veckan efter Jokkmokks marknad.

– De vill gärna vara hos oss när det är vinter. I år var eleverna jättelyckliga för att de lyckats få se norrsken vilket de inte lyckats med tidigare, säger Åkerlund.

I år har Boden tagit emot tolv vårdelever mot tidigare 10 stycken.

– De ville få med lite fler eftersom eleverna blir bra bemötta utav våra fantastiska handledare ute på äldreboendena. Det är ju den personalen som ska ha äran av det här.

– Vårdeleverna jobbar sex timmar per skift, både dagtid och kvällstid men inte helger, säger Anita Åkerlund.

Fyra elever praktiserar på Å-center , fyra på Svedjebacka och fyra på Midgården.

– När eleverna gör praktiken i Boden ska de också betygsättas av sina handledare fast de är i ett annat land. Det har alltid varit så vid varje praktiksväng vilket gör att vårdeleverna som först går ett års utbildning är tvungen att prestera på ett helt annat sätt. De är väldigt ambitiösa och vill få bra och höga omdömen så de kommer in på sjuksköterskeutbildningen senare. Det är målet för de flesta i gruppen, säger vårdläraren.

Hinner de träffa svenska elever?

– Nej inte så mycket för det är svårt att få ihop det när de jobbar hela tiden. Men en dag åker vi alltid tillsammans till Policirkeln och en annan dag finns gruppen på skolan för att vi ska gå igenom lagarna och sekressen för vården i Sverige på engelska, säger Åkerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om