Upprepade larm från entreprenörsboenden stör räddningstjänsten

De senaste året har antalet automatiska brandlarm i Boden dubblerats, något som beror på de nya entreprenörsbostäderna och deras känsliga automatiska brandlarm.
– Det ökar slitage på våra grejer, vi får fler händelser som stör i vår verksamhet, säger Magnus Nilsson, räddningschef Boden.

"Vi har definitivt en ökad frekvens på automatiska brandlarm", säger Magnus Nilsson, räddningschef Boden.

"Vi har definitivt en ökad frekvens på automatiska brandlarm", säger Magnus Nilsson, räddningschef Boden.

Foto: Lena Leffler

Boden2025-06-01 00:01
  • Antalet automatiska brandlarm i Boden har dubblerats det senaste året på grund av nya entreprenörsbostäder och deras känsliga brandlarm.
  • Räddningstjänsten i Boden upplever att de ökade larmen stör deras verksamhet och leder till ökat slitage på deras utrustning.
  • Trots att de flesta larmen inte är kopplade till faktiska bränder, är räddningstjänsten skyldig att svara på alla larm. Upprepeade larm kan leda till att verkliga nödsituationer inte tas på allvar.

I och med att fler entreprenörsbostäder byggs och används i Boden har antalet automatiska brandlarm dubblerats jämfört med tidigare år. Under månaderna januari till maj har larmen ökat från 91 till 197 jämfört med samma period förra året. 

Men de automatiska brandlarmen är till 97 procent inte kopplade till en brand, utan det är andra händelser som sätter igång larmet.

 – Rostar du bröd, kokar mat eller öppnar en ugn så går larmet, duschar du för länge eller använder hårspray, eller till viss del om du röker inomhus. Det är som att du bor på ett hotell där du har en detektor i rummet, säger Magnus Nilsson, räddningschef Boden.

"Larmen ska vara känsliga, men inte för känsliga" Magnus Nilsson, räddningschef Boden.
"Larmen ska vara känsliga, men inte för känsliga" Magnus Nilsson, räddningschef Boden.

I entreprenörsbostäderna finns krav på automatiska brandlarm som ska gå direkt till räddningstjänsten.

– Vi åker automatiskt ut på alla larm. Vi släpper allt vi har och åker dit och ser vad som orsakat larmet. När vi åker ut på larm är det ofta kopplat till att folk lagar mat och där detektorn som är kopplad till oss är nära matplatsen, man vill att den ska vara känslig för den ska varna och tillkalla hjälp för dom som sover där, och då får vi fler larm.

En av huskropparna i Sävast.
En av huskropparna i Sävast.

De ökade brandlarmen ger konsekvenser för räddningstjänsten.

–Att åka ut på larmen går ganska fort, men det stör ju oss. Det ökar slitage på våra grejer, vi får fler händelser som stör i vår verksamhet. Vi är inte bara ute på larm utan vi förbereder oss på andra sätt genom att träna, öva, gå utbildningar och andra materialvårdande åtgärder för att finnas tillgängliga för högre prioriterade händelser.

De kan även ge konsekvenser för de boende.

– Går larmet i onödan hela tiden kommer det göra ingen att tar det på allvar till slut, vilket kan leda till att när det blir en riktig brand kanske ingen reagerar på larmet, säger han.

Hur jobbar ni för att minska antalet automatiska brandlarm?

– Vår olycksförebyggande enhet, våra ingenjörer som jobbar med tillsyn och rådgivning, har kontinuerlig träff med ägarna som dryftar det här, det är incitament och det finns flera intressen. Vi jobbar även med information till de som bor på de här entreprenörsbostäderna, att det finns ett automatisk brandlarm och hur känsligt det är.

– Larmen ska vara känsliga men inte för känsliga, det handlar om att få tidig upptäckt av brand eller någonting som kan starta en brand.

Nils Eklund, pressansvarig på Stegra, svarar via mejl angående hur de jobbar med att minska larmen från Stegras håll.

--Vi har bland annat en tät dialog med räddningstjänsten kring de här frågorna och har ett bra informationsutbyte. Vi informerar också tydligt alla boendegäster rent allmänt, bland annat i varje enskild lägenhet, om det totala rök- och eldningsförbud som råder i samtliga lokaler inne i våra egna boenden.

Nils Eklund, pressansvarig Stegra.
Nils Eklund, pressansvarig Stegra.

Hur resonerar ni kring det?

– Det är klart att vi helst vill undvika att brandlarm aktiveras i onödan. Samtidigt har vi valt ett larmsystem som har direktöverföring till räddningstjänsten för att säkerheten på våra egna boenden ska vara så robust som möjlig, och för att hjälp ska kunna komma på plats så snabbt det går. Framför allt har vi sett att brandlarm aktiverats i samband med matlagning på våra boenden och vi jobbar för att försöka undvika att det sker i onödan, skriver Nils Eklund.

Automatiska brandlarm

Januari till maj

2025:197 stycken

2024:91 stycken

2023:110 stycken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om