Uranletning i Boden
Två bolag har tillstånd att söka efter uran i Bodens kommun. Det ena företaget vill leta på fastigheter i Kvarnån och Hapsträsk. Det andra ska provborra på fastigheter i Rödingsträsk, Slättberg, Navarsberg och Kvarnå. Där finns känslig och värdefull natur.
Uranbiten i handen väger tio gram. Det går att få ut lika mycket energi ur den som ur 900 liter eldningsolja. FOTO: scanpix
Foto: extern
Förlängt tillstånd
Continental Preciuos Minerals har ansökt om att tillståndet ska förlängas. Tillstånden gäller områden i Kvarnån och Hapträsk och bolaget har förhoppning att hitta värdefulla grundämnen såsom uran, guld och koppar.
Bergsstaten har beviljat förlängning av giltighetstiden för undersökningstillståndet med tre år och det gäller till och med hösten 2011.
Uranhalter har hittats
Bergsstaten har också beviljat Mineralbolaget i Stockholm AB tillstånd att undersöka två områden. Det ena ligger på fastigheter i Navarsberg, Rödingsträsk och Slättberg. Området är 449 hektar stort.
Det andra avser ett 387 hektar stort område på fastigheter i Kvarnå. Rödingsträsk, och Slättberg, som hyser känslig och värdefull natur.
Tillstånden avser i första hand att söka efter uranfyndigheter. Block med onormala uranhalter har hittats på båda platserna
Radioaktiva ämnen
Enligt länsstyrelsen berör större delen av områdena våtmark med den högsta värdeklassen.
Länsstyrelsen anser att det vore lämpligt att bolaget ordnar med samråd i god tid innan undersökningarna börjar, eftersom tillståndet omfattar provborrning efter radioaktiva ämnen.
Regeringsbeslut
Visar det sig att det finns uran i tillräckligt stora mänger och det finns intresse att bryta, så är det upp till regeringen att besluta om det överhuvudtaget ska finnas någon urangruva i Sverige.
Bergsstaten har också givit ett tredje företag, Blackstone Nickel, undersökningstillstånd. Det vill i första hand leta efter koppar och nickel. Tillståndet omfattar fastigheter i Svartlå och Österby och är närmare 2 000 hektar stort.
Värdefulla våtmarker
Där ligger delar av värdefulla våtmarker och i norra delen finns en plats med mycket höga naturvärden, Västra Havsträsk, som länsstyrelsen vill göra till naturreservat i framtiden.
Undersökningar i samtliga fall måste följa gällande lagar och föreskrifter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!