Utan tryckkammare ingen dykning

Tryckkammaren i Sunderbyn har stängts. Beredskapen nattetid på Karolinska sjukhuset har dragits in. Utan möjlighet att ta sig till en tryckkammare inom sex timmar stoppas yrkesdykare från att dyka.

KRAV. Alla yrkesdykare i hela Sverige har ett krav att kunna nå en tryckkammare inom sex timmar. Det säger Johan Douglas, läkare och medicinskt ansvarig för dykverksamheten inom Försvarsmakten. Personerna på bilden har ingen anknytning till artikeln.

KRAV. Alla yrkesdykare i hela Sverige har ett krav att kunna nå en tryckkammare inom sex timmar. Det säger Johan Douglas, läkare och medicinskt ansvarig för dykverksamheten inom Försvarsmakten. Personerna på bilden har ingen anknytning till artikeln.

Foto: Pär Bäckström

BODEN2015-02-16 12:31

Johan Douglas är läkare och medicinskt ansvarig för dykverksamheten inom Försvarsmakten.

Men inte bara försvarsanställda drabbas.

– Andra som drabbas är till exempel kustbevakningen och alla yrkesdykare, säger Johan Douglas.

Logistikproblem

Han talar framför allt om försvarets behov av dygnet runt-beredskap för akuta behov. Men samtidigt framhåller han att patienter har mycket hjälp av planerad tryckkammarbehandling för strålskador, diabetessår och vissa andra tillstånd.

– Om du får behandling eller inte varierar beroende var du bor. Det är tråkigt att ni i norra Sverige inte har tillgång till det. Det medför mycket lidande, som man skulle kunna spara in. Det hade även löst mina logistikproblem, säger Johan Douglas.

Pensionerad

På I 19 i Boden hade de tidigare en containerbaserad tryckkammare. Men den var i dåligt skick och fick pensioneras.

– Vi har ju internationella övningar och vill ha tryckkammarberedskap. Därför diskuterade jag med Sunderbyn och frågade om vi fick låna deras tryckkammare. Vi hade själva kunnat göra årsöversyn på den, bemanna den och sedan använda den till vår personal. Men då fick jag veta att den skulle rivas ut, säger Johan Douglas.

Konfliktsituation

Han säger att landstinget på grund av personalbrist inte har kunnat prioritera den verksamheten. Men som han har förstått det uppstod även en konfliktsituation när ledningen inte ville bekosta brandövningar. Johan Douglas förklarar att efter en svår olycka i en tryckkammare i Milano 1997 där elva personen stängdes inne och brändes levande så gör alla som håller på med den här verksamheten säkerhetsövningar.

– Man måste veta hur man ska hantera en brand inne i kammaren. När personalen i Sunderbyn inte fick öva sa den som var ansvarig för verksamheten att de inte kunde driva tryckkammaren eftersom man inte kunde garantera personalens och patientens säkerhet. Då stängde man tryckkammaren, säger Johan Douglas.

"Duger inte"

Han uppger att Karolinska sjukhuset förra veckan har stängt sin beredskap nattetid.

– De får ringa in folk, men kan inte garantera att de kan få till en tryckkammarbehandling. Det duger inte, säger Johan Douglas.

Det finns endast två sjukhus med dygnet runt-beredskap året om, som kan behandla dykare eller andra sjukdomstillstånd som behöver akut behandling. Det är sjukhuset i Karlskrona och Östra sjukhuset i Göteborg.

– Jag har prata med de beredskapsläkare som finns i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Vi måste göra rutiner för att det ska fungera. Därför behöver vi klargöra transportvägarna.

Kartlägging

Johan Douglas har varit i kontakt med Uleåborg där brandkåren har en tryckkammare. De är intresserade av ett samarbete, men det finns inte några medicinska resurser i dagsläget.

– Jag har erbjudit mig att utbilda dem, men att bygga upp en verksamhet går inte i en handvändning.

Tromsö har en tryckkammare men ingen beredskap dygnet runt. Däremot har Åbo det. Johan Douglas har ombetts att kartlägga resursen för tryckkammarvården och komma med ett förslag. Underlaget ska ingå i en utredning om de akutmedicinska resurserna i Sverige, som initierats av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om