Våldtäktsdömd gästarbetare saknade uppehållstillstånd

Den våldtäktsdömde mannen har befunnit sig i Sverige illegalt som gästarbetare. 
Nu larmar Byggnads om att ytterligare en gästarbetare, i chefsposition, kan sakna arbetstillstånd.
– Det är såklart ett jätteproblem, säger Claes Danell, ombudsman på Byggnads.

Den man som nyligen dömdes till fängelse i tre år och sex månader för våldtäkt mot barn befann sig illegalt i Sverige och hade varken arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Han uppgav att han bodde på Camp Stegra Boden.

Den man som nyligen dömdes till fängelse i tre år och sex månader för våldtäkt mot barn befann sig illegalt i Sverige och hade varken arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Han uppgav att han bodde på Camp Stegra Boden.

Foto: Petra Älvstrand

Boden2025-03-27 19:00

Den man som nyligen dömdes till fängelse i tre år och sex månader för våldtäkt mot barn befann sig illegalt i Sverige och hade varken arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. I förhör har mannen uppgett att han var anställd av ett utomeuropeiskt företag och att han bor på Camp Stegra. 

På onsdagsmorgonen fick fackförbundet Byggnads tips om att ytterligare en person skulle sakna arbetstillstånd och rätt att vara i landet. Det handlade om en chef på ett utomeuropeiskt företag, på en arbetsplats utanför Stegras område. 

Företaget är en underentreprenör till Stegra och personen ska ha fastnat i en inpasseringskontroll hos Stegra, enligt tipset till Byggnads.

– Mina kollegor åkte ut och kontrollerade och såg att personen var där och jobbade och tipsade sedan Stegra om det, säger Claes Danell.

Byggnads har under en längre tid legat i förhandlingar med det utländska företag där den här personen arbetar.

– De anställda i företaget har blivit varnade att gå med i Byggnads. Man har försökt få dem att skriva under papper där det ska intyga att de fått all sin lön och att alla försäkringar är betalda. 

– Det har förekommit en del hot mot dem att de inte ska ha kontakt med Byggnads, säger Claes Danell.

undefined
"De anställda i företaget har blivit varnade att gå med i Byggnads. Man har försökt få dem att skriva under papper där det ska intyga att de fått all sin lön och att alla försäkringar är betalda", säger Claes Danell, ombudsman på Byggnads.

Granskningar som facket gjort visar att det utländska företaget bland annat inte betalat ut korrekta löner. Facket kräver bland annat att företaget ska tvingas betala skadestånd.

– Ungefär en miljon kronor i skadestånd och ersättningar som kommer att ställas mot det här företaget.

– Det är inte ovanligt när det blir så här mycket som är fel att det är skumma aktörer bakom. Vi har hela tiden en hotbild mot oss som vi måste ha i åtanke när vi gör sådana här granskningar. 

Stegras pressansvarige Nils Eklund skriver i ett mejlsvar att bolaget inte kommenterar enskilda ärenden, men att de har en nära dialog med facket.

– Enligt den information vi har tillgång till idag så finns ingen som arbetar åt oss eller åt något företag som vi eller någon av våra leverantörer anlitar, som saknar rätt att vistas och arbeta i Sverige.

Han skriver att Stegra alltid agerar om de får uppgifter om att det skulle ha inträffat.

– Bland annat genom egna kontroller men ett sådant arbete kan ta viss tid.

Eklund skriver också att det kan finnas "situationer där en individ kan ha papper i ordning som ger rätt att vistas i och arbeta i Sverige vid en viss tidpunkt som sedan hinner löpa ut under tiden som denne vare sig haft möjlighet att lämna landet eller kunnat förlänga rätten att vistas i och arbeta i Sverige, till exempel om en individ blir frihetsberövad."

Mannen som fälldes för våldtäkten på Nordpolen har dock aldrig ansökt om uppehållstillstånd i Sverige. Han dömdes även till utvisning utan rätt att återvända och tingsrätten konstaterar att han "vistas i Sverige som en illegal gästarbetare utan vare sig arbets- eller uppehållstillstånd".

Byggnads uppger att anställda på det företag de granskat blivit varnade och hotade från att gå med i facket. Hur ser ni på det?

– Om det skulle inträffa eller har inträffat är det oacceptabelt. Jag har ingen sådan kännedom och kan därför inte kommentera det. Vi har tydliga krav på våra underentreprenörer att de ska ha svenska kollektivavtal. Då kan man självklart inte samtidigt arbeta emot att personal går med i facket. Alla underentreprenörer är skyldiga att följa svensk lag, där ingår givetvis vår grundlagsskyddade föreningsfrihet, skriver Nils Eklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!