Dure Dadacha kommer från Etiopien och har jobbat som vårdbiträde på äldreboendet i Harads sedan 2021. Efter tre avslag på sin asylansökan gjorde hon ett spårbyte och sökte i stället ett arbetstillstånd, som beviljades. Men i november 2023 kom regeringsbeslutet om ett nytt försörjningskrav för personer som söker arbetstillstånd i Sverige. Det tidigare kravet på 13 000 kronor i månaden höjdes till 26 650.
Dure Dadacha fick då inget nytt arbetstillstånd, eftersom hennes lön var för låg hotades hon av utvisning. Arbetsgivaren Bodens kommun försökte lösa problemet genom att ändra arbetsschemat. Fler helgpass gjorde att Dure klarade försörjningskravet.
Kampen för att få stanna var dock inte över för Dure. Migrationsverket ville inte godkänna att OB-ersättningen från helgpassen räknades ihop med grundlönen utan att regleras i anställningsavtalet, och avslog därför Dures ansökan.
Marie Mattsson är rekryterare/personalplanerare och har varit drivande i kommunens jobb med att rädda kvar sin medarbetare.
– Migrationsverket sa att vi var en oseriös arbetsgivare som frångick lagen med vår schemaläggning. De ställde sig frågande till att personer från tredje land skulle jobba mer OB än andra, berättar hon.
Boden kommun överklagade Dures avslag till Migrationsdomstolen där det blev fortsatt avslag. Fallet överklagades vidare till Migrationsöverdomstolen.
– Vi var givetvis jätteglada att de skulle pröva fallet men samtidigt sa vår advokat sa att vi inte skulle hoppas för mycket, berättar Marie Mattsson.
För Dure fortsatte ett liv i ovisshet. Hon visste inte om hon skulle få stanna i Harads eller tvingas lämna landet. Oron var hela tiden närvarande och gjorde att hon fick sömnproblem. Att vara på jobbet underlättade vardagen.
– Jag försökte tänka positivt och hoppades att jag skulle få var kvar här men jag förberedde mig samtidigt på att vara tvungen att åka härifrån. Advokaten sa att jag bara hade en procents chans att få rätt så jag försökte tänka att jag måste ha en plan B, berättar Dure.
Den 16 januari i år kom till slut beslutet från Migrationsöverdomstolen. Det var advokaten som meddelade att Migrationsöverdomstolen gett Dure rätt och att det nu fanns ett beslut som inte gick att överklaga.
Marie Mattsson skrattar när hon berättar om glädjebeskedet.
– Dure ringde mig och sa ”advokaten kommer ringa dig, du måste svara för jag tror att jag drömmer.”
Nu jobbar Dure vidare på sitt schema som innebär jobb fyra helger av fem. Hon ska börja studera på SFI och de dagliga kontakterna på jobbet gör att hon lär sig språket snabbare än hon kanske annars skulle ha gjort.
– Jag älskar mitt jobb och har jättetrevliga arbetskamrater som alltid är hjälpsamma, säger Dure.
Äldreboendet i Harads har ytterligare en medarbetare som är i processen om att få arbetstillstånd. Marie Mattsson tror att Dures fall kommer bli vägledande för framtida fall kring försörjningskravet.
– Dure har banat väg, helt klart. Tittar man på beslutsfattarna på Migrationsverket så verkade de inte ha koll på vad de ska förhålla sig till. När de nya reglerna kom var det svårt att få ett rakt svar om vad som gällde.
Senast 1 april behöver Dure ansöka om en förlängning av arbetstillståndet tillsammans med arbetsgivaren.
– Jag har räknat på det där och hon uppfyller kraven så det ska inte innebära några problem. Och sommaren 2026 kommer hon ha rätt att söka svenskt medborgarskap, säger Marie Mattsson.