Värmlänning tar befälet på A 9

Överste Johan Pekkari tar befälet på A 9 i Boden och siktar högt. Mer artilleriresurser är något han vill kämpa för i framtiden.

HÅLLER STÄLLNINGARNA. Regementschefen Johan Pekkari,A 9 trivs med sitt nya jobb.

HÅLLER STÄLLNINGARNA. Regementschefen Johan Pekkari,A 9 trivs med sitt nya jobb.

Foto: Lena Leffler

BODEN2014-11-04 17:30

Han började sin nya tjänst i Boden för två månader sedan där det i dag endast finns kvar regementena I 19 och A 9 i Bodens garnison efter flera försvarsbeslut.

Debatten senaste tiden i riksmedia har gällt u-båtsjakten, försvarssäkerheten och den knappa budgeten.

– Det som försvarsberedningen presenterar speglar ganska bra var det är frågan om. Vi behöver en mängd förmågor som vi inte har i dag. Om vi ska få dem så räcker inte dagens ekonomi. Storleken på armén är i dag lika stor eller liten i alla beståndsdelar. Om förmågan ska öka eller ambitionen, ja då behöver vi också mer artilleri, säger regementschefen Pekkari.

Hans chefsuppgift och yttersta bidrag till försvarsmakten och Sverige är att se till så att A 9 kan lösa de skarpaste uppgifterna och producera två fullt bemannade artilleribataljoner drygt 1100 personer.

Långsam tillväxttakt

I dag finns 300 anställda yrkessoldater och kontraktsanställda och resten är värnpliktiga och officerare i bataljonerna.

– Försvarsbudgeten har inte påverkat mängden övningar men däremot tillväxttakten vad gäller att byta ut värnpliktiga mot fast anställda soldater. Det har vi inte kunnat göra i den takt vi velat utan i den takt som ekonomi medger.

– Vi kanske också skulle behöva mer långsiktighet så vi vet vad vi har att förhålla oss till. Det är svårt om förutsättningarna ändras för ofta i försvarets verksamhet, säger Johan Pekkari.

I dagsläget går mycket arbete åt till att utbilda personalen på A 9 i Archersystemet. De slutgiltiga systemen levereras om ett år. A 9 har fyra förstudiekanoner som senare byts ut mot 24 nya kanoner.

–Vi har mycket internationella besök och utbyte hur systemet fungerar som är det bästa som finns på marknaden just nu. För att bygga upp bataljonen igen så måste vi skjuta mer än vi gjort sista åren, säger Pekkari.

Försvarsmaktens tillstånd är ju överklagat vad gäller skjutfälten, hur ser du på det?

–Vi har tillstånd att skjuta tillräckligt mycket och måste även värna att vi får ha kvar det. Archer låter inte högre än våra gamla pjäser. Det är samma utmynningstryck och det är det som levererar ljudet. Däremot laddar man på några minuter jämfört med tidigare en kvart. Skytten eller personalen sitter också mer skyddat, säger överste Johan Pekkari.

Mer överstejobb söderut

Han kommer att vara två tredjedelar av sin tid i Boden och resten på resande fot som regementets ansikte utåt på olika uppdrag.

– Även om jag får ynnesten att jobba här i fyra, fem år så är ju resten av mitt arbetsliv i Stockholmsområdet. Därför bor jag också kvar där, för om man tittar på jobb som finns det mer överstejobb söderut. I försvaret behövs däremot också chefer på högkvarteret som har erfarenhet av att även ha varit förbandschefer, säger Pekkari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om