Vattenmysteriet fortfarande olöst

I mars vädjade Tony Bexelius, va-inspektör, och Erik Tornberg, produktionsledare, om allmänhetens hjälp att lösa vattenmysteriet. Det går åt mycket mer vatten än normalt, men de hittar ingen läcka som är orsaken.

Ett av läckagen som hittats och lagats är på Berggårdsvägen i Norra Svartbyn.

Ett av läckagen som hittats och lagats är på Berggårdsvägen i Norra Svartbyn.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-05-19 05:00

Huvudledningarna i ledningsnätet motsvarar 50-60 mil, ungefär som från Boden till Sundvall.

Fortfarande är mysteriet inte löst fast Bodens kommun lagat redan lagat 24 läckage, vilket kan jämföras med fjolåret. Då lagade de totalt 32 under hela året.

Ändå förbrukas cirka 1 000 kubikmeter vatten per dygn mer än normalt. Nu har de redan börjat märka av den ökade konsumtionen av vatten, som kommer med värmen när badtunnor och pooler fylls på.

De söker och lagar, utan att det märks så mycket på vattenförbrukningen. De har gått igenom område efter område och har kunnat utesluta läckage i vissa av dem.

– Vi har fått upp fler mätare. Det gör att vi har bra koll på vattenförbrukningen, men på vissa området som i centrala stan, fungerar det inte att sätta upp vattenmätare eftersom det är flera huvudledningar in i området, förklarar Erik Tornberg.

När de gick ut och vädjade till allmänheten fick de in flera tips. De kontrollerar alla

– Det har verkligen varit till bra hjälp, säger Tony Bexelius.

På va-avdelningen har även alla rörläggare gått läcksökningsutbildning och kommunen har köpt in ytterligare utrustning för att kunna söka efter läckage. Det gör att fler kan hjälpas åt.

– Vi har förstärkt upp för att bli effektivare, säger Tony Bexelius.

Nu när snön är borta kan de söka på ett annat sätt, men Erik Tornberg säger att de inte ser något tecken på en stor läcka.

– Nu när tjälen går kommer det bli lättare att upptäcka även mindre läckor, säger Tony Bexelius, som hoppas att de ska hitta fler läckor så att förbrukningen går med.

För när kommunen har så hög vattenförbrukning blir marginalerna mindre.

– Vi kan inte producera hur mycket vatten som helst och skicka ut i ledningsnätet. Dessutom har vi än högre förbrukning beräknat på antalet invånare även i normala fall, säger Erik Tornberg, som dock inte tror att det kommer bli någon vattenbrist.

Däremot kan det bli aktuellt med bevattningsförbud. Därför uppmanar de bodensarna att tänka efter hur de använder dricksvattnet och inte använda det till att vattna blommor och gräsmattor. Det kan man istället använda regnvatten till.

Under sommaren har kommunen för avsikt att sätta upp ytterligare vattenmätare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om