Vd tycker spionaget är en klockren kartläggning

Johan Johansson, vd för Bodenbo försvarar sitt beordrade klockspionage.” Vi hade anställda som gjorde annat än att arbeta.”

Turbulent. Bodenbo har genomfört en psykosocial enkät enligt vd Johan Johansson för tio dagar sedan.

Turbulent. Bodenbo har genomfört en psykosocial enkät enligt vd Johan Johansson för tio dagar sedan.

Foto: Kurt Engström

BODEN2017-01-20 06:00

Vd vill före intervjun prata om hur Bodenbo ska spara framöver med nya rutiner och lyfter även Bodenbos instiftade värdegrund som inte funnits tidigare. Den innehåller ledorden: omtanke, affärsmässighet, öppenhet och människors lika värde.

– Fastighetschefen har ett personalansvar för bovärdarna men jag har det yttersta ansvaret för all personal. När det gäller arbetsmiljön har vi frigjort mycket tid i organisationen. Det finns en viss oro hos viss personal hur de ska trivas med nya arbetsuppgifter och klara av dessa. Arbetsmiljöproblemen som du pratar om är redan avslutade, utredda och utagerade.

Varför klockar Bodenbo personalen då?

– Klockning är din term. Det handlade om personal som inte ronderade sina bostadsområden. Istället var de i en lokal där de inte kunde utföra sina arbetsuppgifter och inte styrka vad de gjort där. Deras resonemang höll inte.

Har Bodenbo haft folk som stått och spanat utanför fastigheten?

– Ja, vi hade kontroll på när folk anlände till lokalen och när de lämnade lokalen.

Vem tog beslutet om klockningen?

– Jag kontaktade vår arbetsgivarorganisation Fastigo för råd och tog sedan beslutet men fastighetschefen var givetvis väl informerad om vad som hände under hela tiden. När kartläggningen var slut så tog vi in de här personerna. Det var viktigt att ha en dokumentation för Bodenbo har fulla bevisbördan.

Johansson säger att han sedan gav fyra bovärdar en skriftlig varning efter klockningen.

– Min egen bedömning är att det var en avvägd arbetsrättslig åtgärd. Det är mitt jobb och min skyldighet att göra den.

Vem vittnena A-E är vill inte Johansson uppge.

– Det är personer ur arbetsledande ställning på bolaget som följde upp vad som hände. Om jag själv var med kommer jag att hålla för mig själv en stund.

Har dina chefer tid att spana på arbetstid?

– Vi hade ett antal personer som lade sin tid på att inte arbeta. Frågan är har Bodenbo råd att tillåta ett sådant agerande? Vi måste ju stävja det.

På frågorna om klockningen men även resultatet av den redovisats i Bodenbos styrelse svarar vd bestämt ja.

– Ja, öppenhet och transparans är en av de stora kulturförändringarna som vi genomfört. Jag har ingen annan bild än att styrelsen stödjer vidtagna åtgärder.

Är spioneri vanligt hos allmännyttan?

– Jag skulle nog vilja säga att det är ganska vanligt på företag. Vi hade ett stort statligt företag LKAB där folk sov på jobbet för ett tag sedan.

Du vill jämföra Bodenbo med LKAB?

– Nej. Sådana här arbetsrättsliga händelser händer av och till och de måste hanteras.

Hur går värdegrunden öppenhet ihop med att smygkontrollera anställda?

– Hade jag gått in och ställt frågan så gjorde jag bedömningen att jag inte skulle få ett ärligt svar. Därför fattade jag det beslutet som jag gjorde. När kartläggningen är klar så delgav vi de anställda. Det är öppenhet, säger Johan Johansson.

När det gäller samtalen med Bosse Strömbäck (V) säger Johansson följande:

– Bosse Strömbäck kan inte uttala sig för ”personalen” utan endast för de bovärdar han företräder. Han har inte träffat alla bovärdar.

För nio dagar sedan genomförde Bodenbo en psykosocial enkät av sina 22 anställda med olika frågeställningar. Den ska presenteras för styrelsen.

– Det här är absolut ingen enkät att skämmas över. Sju procent, vilket motsvarar en person, tycker att det inte fungerar.

– På kommande arbetsplatsträff kommer vi att diskutera det här för att se hur vi kan ta det ett steg vidare. För allt är inte så bra som det kan vara, säger vd Johan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om