Överförmyndare, ledmöter i överförmyndarnämnder och tjänstemän deltog. Träffen har pågått under onsdag och torsdag förra veckan och samlade ett 50-tal deltagare. Träffen arrangeras en gång om året av Norrbottens kommuner.
– Det som är kul i år är att alla 14 kommuner i länet finns representerade. Det har nog aldrig hänt, säger Arne Pettersson (S), ordförande i överförmyndarnämnden i Bodens kommun.
Nina Ask, överförmyndare i Arvidsjaur kommun, säger att de utbyter erfarenheter och överför kunskaper. Hon tar alltid med sig någon aha-upplevelse med sig hem.
– I år är det att vi kan granska årsredovisningarna på andra sätt än vi traditionellt gör.
– Man kan se hur andra arbetar med tillsyndfrågor, eftersom man kan göra på så många olika sätt, säger Inger Fältros Lundgren, jurist på Luleå kommun.
Nina Ask påpekar att varje överförmyndare och nämnd är en egen myndighet, men verksamheten ser olika ut i hela landet. Inger Fältros Lundgren tillägger att den här typen av träffar bidrar till att den går mot en likriktning.
– Man vill att tillsynen sker på ungefär samma sätt oavsett i vilken kommun man bor.
Åsikterna går lite isär, men enligt Arne Pettersson vill många att det ska bli en central myndighet även om kommunerna fortfarande sköter tillsynen.
– Personligen tycker jag att det borde finns en paraplymyndighet.
Nina Ask säger att man tittat på hur man gör i andra länder, bland annat i Finland.
– Där har de förvaltarenheter.
Arne Pettersson förklarar att de som har uppdrag som ställföreträdare i Finland, det vill säga är gode män eller förvaltare för någon, är anställda.
På årets träff har de fått information om den nya lagen om framtidsfullmakt, som trädde i kraft den 1 juli. Lagen lyfter den enskildes självbestämmande. Inger Fältros Lundgren berättar att den innebär att en person kan skriva en fullmakt att hen vill att den där personen ska företräda hen i händelse av sjukdom som medför att hen inte klarar det själv. Det är ett alternativ till förordnande av god man eller förvaltare. Det medför att den enskilde har större möjligheter att påverka vem som ska företräda dennes intressen. Man kan också reglera eller begränsa vad fullmaktshavaren får och kan göra.
– Det här gör att vi inte blir inblandade förrän något går på tok, säger Arne Pettersson.
– Om till exempel fullmaktshavaren missköter sig, inflikar Inger Fältros Lundgren.
– Förutsatt att vi får kännedom om det, tillägger Nina Ask.
Testamentet reglerar vad som händer efter döden. Framtidsfullmakten reglerar vad som händer innan man avlider i händelse av sjukdom. Inger Fältros Lundgren säger samtidigt att när man skriver en framtidsfullmakt måste man känna förtroende för fullmaktshavaren så att man känner sig trygg.
– Syftet med lagstiftningen är att man ska bestämma själv och inte använda myndigheten där det inte behövs myndighetsutövning, säger Nina Ask.
För henne, som är ensam överförmyndare i sin kommun, är länsträffar jätteviktiga.
– Det finns mycket positivt i verksamheten. Många gode män och förvaltare gör skillnad för sina huvudmän, avslutar Inger Fältros Lundgren.