Vietnamesiskt i Boden

Far inte österut utan till Boden. Där har nye krögaren Hung Nguyen skapat sin nya vietnamesiska restaurang Far East.- Det gäller att jobba hårt för att lyckas.

Krogägaren Hung Nguyen och inredaren Mikael Haraldsson är nöjd med den bild som de vill förmedla till restaurangens gäster med den valda inredningen."Känslan  har varit att få in mer ljus vilket vi lyckats med". FOTO: simon eliasson

Krogägaren Hung Nguyen och inredaren Mikael Haraldsson är nöjd med den bild som de vill förmedla till restaurangens gäster med den valda inredningen."Känslan har varit att få in mer ljus vilket vi lyckats med". FOTO: simon eliasson

Foto: simon eliasson

BODEN2009-12-31 06:00
Sedan vietnamesen kom till Sverige har han inte legat på latsidan. I dag äger den 26-årige mångsysslaren fem fastigheter, driver en städfirma och ett företag som bygger vägar. Han åker också runt och servererar asiatisk mat i serveringstält under olika festivaler.
Senaste projektet som snart är slutfört är att renovera den inköpta fastigheten "före detta Olivers Inn" vid Kungsbron och skapa sin egen restaurang Far East med nattklubb. Den 8 januari öppnar restaurangen och tre veckor senare nattklubben.
Viktigt med ljus
- Jag gillar att hålla på med lite av varje. Det finns i dag ingen restaurang i länet med vietnameisk mat. Vi blir först i Boden, säger Hung Nguyen.
I somras anlitade han inredaren Mikael Haraldsson från Lundbäcks Inredning i Luleå för att få hjälp att skapa en nytt, fräscht inneställe.
- Förut var det här ett ganska sunkigt ställe med gulnat tak och inredning i mörk mahogny. Målet har varit att skapa en bra känsla hos gästerna och ljuset har stor betydelse för trivseln.
- Det känns viktigt att både kunna se ut och in i restaurangen. Under våren kommer det även att byggas en altan runt om hela huset, säger Mikael Haraldsson.
Han gick till verket redan första dagen genom att sätta upp en rivningslista som helst skulle vara genomförd på fyra dagar.
- Jag gick på lunch och när jag kom tillbaka några timmar senare var allt gjort. Det finns inga så arbetsvilliga som Hungs personal. Vi har haft ett jättebra samarbete, säger inredaren.
Fotoväggar
Renoveringen som kostar runt 1,4 miljoner och tagit två månader har bland annat resulterat i ett helt nytt vitt innertak med inlagda spots som dessutom sänkts. Det har också satts upp tre fotoväggar, som skapar mer djup än målade fondväggar. Bardisken har även klätts med nya skivor som målats vita. Inredningen går i grått och vinrött med vita skinnmöbler på vipavdelningen.
- Målet har varit att skapa en finare asiatisk restaurang där man även kan kolla på en match en vanlig tisdagskväll, säger Haraldsson.
- Tanken med tv-skärmarna ovanför bardisken är också att kunna visa bilder från Vietnam, säger Hung Nguyen.
Han verkar nöjd och berättar att renoveringen av övre plan där nattklubben finns fortsätter till sommaren för att få samma enhetliga stil på hela krogen.
- Det är mycket jobb att skaffa ett sådant här ställe. Monika och Peter som äger Österns pärla där jag fick jobb när jag kom till Sverige har varit ett stort stöd.
- Visst är det tuff konkurrens i krogbranschen men det skrämmer inte mig. Jag hoppas att Bodenkrogarna ska kunna samarbete för det gynnar alla, säger Hung Nguyen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om