Vilt och vackert på menyn

Norrländska råvaror tillagade över öppen eld. Vildmarkens kocktävling på Rödbergsfortet blev en het utmaning för restaurangeleverna.

snabba ryck. Full fart var det när Bodenlaget, närmast Lisa Tingstad Solsana och Linn Hällefors lade upp fisken.

snabba ryck. Full fart var det när Bodenlaget, närmast Lisa Tingstad Solsana och Linn Hällefors lade upp fisken.

Foto: Göran Ström

BODEN2014-03-27 22:36

Vildfångad röding, renrostbiff, laxrom, mandelpotatis och skabramost från Jokkmokk. Av dessa ingredienser skulle lag från sex restaurangprogram från hela Sverige komponera två varmrätter över öppen eld. Juryn i sin tur smakade men sa inget. Kockeleverna slet under några timmar i sina bås som ställs upp inne på borggården.

– Målet har varit att sätta Boden på kartan vilket vi lyckats med. Vi har även frågat andra program på skolan vad de velat bidra med. Vi valde Bodens fästning som tema i år. Det var därför vi höll till i Rödbergsfortet, säger läraren Peter Holmbom.

Hela formen

Coachade Björknäsgymnasiets restaurangelever gjorde läraren Kenneth Winblad von Walter.

– För vår del har vi försökt använda hela formen, både vad gäller fisken och biffen. Laget halstrar fisken ganska hårt så även skinnet kan ätas, säger han.

Till rödingen serveras blomkåsmos och klassiskt dillsås. Till renrostbiffen bjöd eleverna på potatisrösti med svamp och skabronost och savoykål.

– Osten är speciell. Till biffen serverades kryddig tranbärsky. Eleverna har tränat hårt även under sportlovsveckan, säger läraren.

Linn Hällefors, Fanny Hansson och Lisa Tingstad Solsona kunde pusta ut efter rätterna som tagit tre timmar sammanlagt att laga överräckts till juryn på sex personer av Björknäsgymnasiets serveringspersonal. Vinnarna utses först ikväll på en bankett på skolan.

– Jag är jättestolt över maten som vårt gäng skickat ut. Det har gått superbra, säger Fanny Hansson.

Värt allt slit

Även lagkamratenn Lisa Tingstad-Solsona höll med.

– Nu känns det värt allt slit. Att vi hållit på så länge beror på att rätterna måste lagas varsamt.Matlagningen över elden har fungerat jättebra. Bästa gången faktiskt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om