Bjuder på matupplevelse med närodlat

Kocken Sebastian Lindgren och blivande frun Emma Samuelsson erbjuder matälskare mer än bara catering. " Vi lagar den närodlade maten på plats och berättar från vilka bönder den kommer ifrån.”

Snart gifta. I juli tar Emma och Sebastian efternamnet Gröndal när de gifter sig hemma på gården. " Så heter vårt förtag också".

Snart gifta. I juli tar Emma och Sebastian efternamnet Gröndal när de gifter sig hemma på gården. " Så heter vårt förtag också".

Foto: Lena Leffler

BODEN2016-06-15 09:44

Närodlat och ekologiskt är nämligen nya konceptet för det nystartade företaget Gröndals Matupplevelser.

– Intresset är väldigt stort. Närodlat är både något bra och trendigt just nu och ligger rätt i tiden, både för vårt företag och hemstaden Boden.

Kock var inte något han planerade att bli från början.

– Nej,jag halkade nog in på ett bananskal kan man säga i restaurangbranschen. Under utbildningen på Björknäsgymnasiet hade jag väldigt engagerade lärare. Så jag insåg ganska snabbt att det var rätt val och att jag skulle få ett jobb efter examen.

Efter att ha jobbat på hemmaplan i två år flyttade Sebastian utomlands 2011. Det blev Kanada i 1,5 år och jobb åt det välrenommerade företaget Oliver and Bonacini med många duktiga köksmästare.

– Jag kollade runt på bra restauranger innan jag åkte och fick klartecken att provjobba där.

– Det var väldigt slitsamt och en konstant press med jobb från morgon till kväll. Jag lärde mig väldigt mycket och det var utmaningen och erfarenheten jag var ute efter. Jag tror man måste ta sig igenom tuffa saker för att ta sig någon vart, säger Sebastian.

Som inte var mätt på äventyr utan reste vidare till Nya Zeeland där han också stannade lika lång tid.

– Jag jobbade på Botswana Butchery som var en restaurang som höll god kvalité vilket jag gillar.

2014 åkte Sebastian Lindgren hem till Sverige igen.

– Jag fick väl lite hemlängtan. När jag kom hem så träffade jag också Emma som är det bästa som hänt mig.

Paret kommer att ta hans gammelmorfars passande släktnamn Gröndal när de gifter sig 23 juli som de också döpt företaget till.

– Min materfarenhet är väl det som jag lärt mig hemma och av min mormor. Det känns spännande att pröva något nytt, säger Emma.

Hon kommer att ta en större del i cateringföretaget framåt hösten.

– Nu kör vi på helgerna i första hand för jag jobbar åt Restaurangproffsen som uthyrd kock under veckorna, säger Sebastian.

Som hyrkock lagar han alla sorts menyer som även är användbara i företaget.

– Vi erbjuder oss alltid vara på plats, värma upp det som serveras och diska så de som håller i festen ska kunna vara ett bra värdpar.

När NSD besöker Assistansteamets grillfest som paret håller i är grillandet i full gång.

– Så fort kocken är på plats blir folk intresserade. Jag tror det beror på att kockarna får ett jättestort utrymme på tv. Det är en annan status på kockyrket idag än vad det var förr, säger Sebastian.

Folk står och småpratar runt grillen och frågar honom vad det är i hamburgarna som grillas. Han berättar att det är gårdslaktat nötkött från Svartvikens Lantbruk och att potatisen som servereras är hämtad från Olofssons Lantbruk i Rasmyran. Sebastian delar gärna med sig recept och berättar från vilka bönder det närodlade är köpt av.

– Det känns roligt om de själva får laga det vi lagat. Köttleverantören träffade jag på Hushållningssällskapet och fick veta att de hade gårdsslakt. Vårt företag är ständigt på jakt efter fler nya leverantörer.

I dag hyr paret en norrbottensgård i Buddbyn där det också finns en tupp och tre höns.

– Framtidsdrömmen är väl att ha något eget där man kan ha en odling och förse kunderna med egenproducerat. Det kan inte bli mer närodlat än så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om