Bodensbakelsen utsedd "Det var jättegott!

Vinnaren av tävlingen om Bodenbakelsen utsågs på tisdagen. Det blev en kreation med björnbär, portellomousse och lingonglasyr. "Jättegott!" tyckte Linda Åström.

En smakbit av Boden.

En smakbit av Boden.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-08-30 17:20

Hon smakade bakelsen för första gången i dag.

Men arbetet med att ta fram en smakbit av Boden inleddes redan under vårvintern.

– Vi började arbetet i samband med att kommunen tog fram ett nytt platsvarumärke. Vi tyckte det var dags göra något som representerade Boden på ett smakfullt sätt. Det var många turer fram och tillbaka vilka smaker som skulle vara med i det här arbetet. Tre smaker ansåg vi att vi måste ha med; blåbär, hjortron och lingon, sa Krister Kraus, som är keatören av godsakerna.

Han tog fram tre helt olika bakelser avseende form och smak. Det var en rund, en fyrkantig och en trekant för att de skulle bryta av mot varandra. Alla dekorerade med bodendroppen.

Krister Kraus och brodern Mikael Kraus driver konditoriet Opalen.

– Det har varit ett väldigt stort intresse för alla tre bakelserna, sa Mikael Kraus.

Krister Kraus tyckte på ett sätt att det var tråkigt att de måste utse en vinnare.

– Nu har vi summerat alla röster och vi har även haft ett juryarbete.

Juryn bestod av fem bodenprofiler: Ann-Sofie Lund, NorrbottensMedia, hockeyspelaren Niclas Wallin, Kenneth Vinblad von Walter, restaurangprogrammet på Björknäsgymnasiet, Emmy Nordmark, Boden Handboll, och Mats Berg, Bodens kommunchef.

– På en hedrande tredjeplats kom Kaffebrownie. Det var ganska jämt mellan de övriga två och vinnaren är Portellomousse, sa Krister Kraus.

Mikael Kraus säger att de fick in mellan 500 och 600 röster. De drog också en vinnare bland dem som vann tio Bodenbakelser.

Han tycker att arbetet med Bodenbakelsen har varit roligt och spännande.

­– Vi har fått väldigt mycket positiv respons. Folk har engagerat sig och tyckt till. Folk har verkligen brytt sig och många har haft åsikter.

Han berättar att de tog fram många fler produkter än de tre bakelser som deltog i själva tävlingen.

Bodenbakelsen kommer nu ingå i Opalens ordinarie utbud. De andra två bakelserna kommer dock inte att dö ut. De kommer att tillverkas vid speciella tillfällen, säger Mikael Kraus.

Bodenbakelsen

Tre kandidater deltog i utnämningen.

Fyrkantig kaffebrownie med rostade hasselnötter, granskottsglasskräm och blåbär.

Rund mördegsbotten med björnbär, portellomousse och lingonglasyr.

Trekantig mazarinkaka doppad i mintchoklad med grädde och hjortronsylt på toppen.

De som röstade och majoriteten i juryn lade sin röst på bakelsen med mördegsbotten och lingonglasyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om