Bolaget med på varningslistan

Kent Norlin är en av många svenskar som fått brev från Bolagsupplysningen. Flera upplever att de vilseletts, men bolaget gör inget brottsligt. Mats Ekman, Polismyndigheten, säger att problemet är att folk inte orkar läsa handlingarna. Av dem framgår att den som skriver på ingår ett avtal.

AVTAL. Läser man framgår det att det är ett avtal man skriver på, som kostar pengar.

AVTAL. Läser man framgår det att det är ett avtal man skriver på, som kostar pengar.

Foto:

BODEN2016-12-12 21:39

Kent Norlin är en av flera som fått erbjudandet av Bolagsupplysningen. Handlingarna är utformade som att de skulle kunna komma från en myndighet, men de gör de alltså inte. Läser man informationen som medföljer och består av en kompakt textmassa så inser man att det är ett erbjudande som kostar pengar och att det innebär att man ingår ett avtal om köp av en tjänst som löper under två år. Detta kostar 4 795 kronor per år. Bolaget har sitt säte i Tallin, Estland, och om man har orkat ta sig igenom hela texten framgår det att avtalet regleras av estnisk lag.

Kent Norlin säger att det fanns förtryckta uppgifter som namn, adress etcetera. De är korrekta och sedan erbjuds man att göra en årskomplettering, som man kan skicka in med ett bifogat svarskuvert där portot är betalt.

– Från vilket håll får de alla uppgifter? undrar Kent Norlin.

Uppgifterna är tagna ur offentliga register.

– De är mycket duktiga på att hitta uppgifter och måste utnyttja offentlighetsprincipen i det svenska systemet. Tänk dig en äldre hemmansägare som får det här och fyller i. Det är ju väldigt proffsigt gjort och allt är rättstavat. Det som står i handlingarna liknar myndighetssvenska, säger Kent Norlin.

Han lämnade in sina originalhandlingar på polisstationen i Boden, men gjorde aldrig någon formell anmälan.

Bolagsupplysningen finns med på Förenade bolags varningslista. Förenade Bolag är särskilt inriktade på att kartlägga och övervaka verksamheter vars uppgift i huvudsak är att arbeta med eller kring någon form av vilseledande försäljning. Av deras varning framgår att svensk åklagare har valt att inte åtala bolaget då verksamheten, enligt bedömningen, inte är brottslig. Estnisk polis har skriftligen meddelat att ärendet inte utreds, utan hänvisar anmälningar rörande Bolagsupplysningen till civilrättslig prövning.

– Läser man allting så framgår det att det kostar pengar och att man ingår ett avtal, säger Mats Ekman, som leder polisens avdelning för ekobrott.

Problemet, anser han, är att folk inte läser ordentligt.

– Om man inte håller med Bolagsupplysningen och anser att man blivit vilseförd måste man bestrida betalningen och sedan får man stämma dem. Det är den vägen man går när det är civilrättsligt.

Nog förstår han att det här är ett bra sätt att tjäna pengar på. Mats Ekman uppmanar allmänheten att läsa allt innan man skriver under.

– Problemet är att människor inte orkar. Många säger att de hade bråttom, så de har fyllt i det snabbt och skickat iväg det. Sedan har man förutsatt att det inte kostar något, men nu måste man ha en räv bakom örat och förutsätta att allt kostar pengar. Världen har blivit globaliserad och då följer nya problem, som vi inte är vana vid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om