För nio månader sedan gjordes fukt- och skadeinventeringen av badhuset/motionshallen som ligger i samma hus. Först förra veckan fick byborna höra hur illa ställt det är med byggnaden. Tjänstemännen Alf Wennskog, chef för Fritid och Ninva Gawreih-Lindgren, tekniska förvaltningen informerade om att det krävdes omfattande åtgärder för att återställa byggnaden i ” godtagbart skick”. Att totalrenovera skulle kosta 24 miljoner och gör man ingenting med badhuset så är det bara att riva byggnaden om fem år.
–Vi vet att badhuset är byggt 1960 och en sådan gammal byggnad måste underhållas. Så det kan ju inte komma som någon överraskning att det är dåligt ställt. På mötet fick vi inget besked om vem som skulle ta den här kostnaden om det ska göras något åt byggnaden, säger Jan Öhrvall.
–Någonstans känns det som om kommunen velat mörka det här med Harads badhus dåliga skick och sedan komma efteråt och säga att det finns inget att göra, säger bybon Kathrin Isaksson.
Sista åren har två banker, ett postkontor, försäkringskassan och högstadiet försvunnit från Harads. Nu gäller striden motionshallen och badhuset.
–Tjänstemännen ville vi skulle bilda en arbetsgrupp i byn. På något sätt ligger det en orättvisa i att så fort du kommer utanför stadsgränsen så förväntas folk lösa allting själva. När någonting ska göras i stan så sitter folk på stadshuset och plockar fram handlingar och en plan hur saker och ting ska göras, säger bybon Kathrin Isaksson.
I dag används motionshallen mycket av skolelever, gympagrupper och byns fotbollslag.
–Det blir vi bybor som ska pressa politikerna i frågan. Frågan handlar väl också om vilken samhällservice och mervärde som badhuset och motionshallen ger oss som bor i Harads med omnejd, säger Kaare Enbom.
Nuvarande entreprenör har kontrakt på driften av det kommunala badhuset till juni 2015. Tillväxtnämndens ordförande Bo Strömbäck (V) har själv inte läst rapporten men säger att ärendet var uppe på tillväxtnämndens möte i fredags utan att något beslut fattades.Tekniska förvaltningen äger fastigheten och tillväxtförvaltningen hyr den.
Investeringsfrågan har ej lyfts för beslut, enligt tillväxtförvaltningens chef Jeanette Nilsson.
– Vi måste lösa badhusfrågan. Jag tror ingen vill ta över driften med tanke på byggnadens nuvarande skick. Därför måste politikerna och arbetsgruppen tillsammans komma fram till en bra, gemensam lösning, säger Strömbäck.