2004 hade Så som i himmelen galapremiär i Luleå. 2015 var det så dags för uppföljaren Så ock på jorden att premiärvisas i Boden. Kay Pollak är återigen regissör, och även denna gång har han skrivit manus tillsammans med sin fru Karin Pollak. De lovprisar Norrbotten för sin vackra natur.

– Jag har kört säkert 1000 mil och letat platser och på så många ställen har jag tänkt, där skulle jag kunna bo, där skulle jag kunna bo, och där, säger Kay Pollak.

Att galapremiären sker i just Boden är ingen slump. Stora delar av filmen är inspelad i staden, och paret har under inspelningstiden bott i en lägenhet i centrala Boden. Överallt har de stött på en stor hjälpsamhet och gästfrihet, såväl på den lokala matbutiken som när de letade inspelningsplatser. Från påsk till augusti förra året erbjöds de idrottsanläggningen Hildursborg vari en kyrka byggdes upp. Ett annat exempel på gästfrihet är när huvudkaraktären Lena, spelad av Frida Hallgren, skulle vada i en bäck, där vattnet råkade vara kalla åtta grader. Men även det gick att fixa.

Artikelbild

| KOMPANJON. Frida Hallberg vilar sig mot den bil som ibland fungerade, och ibland inte, i filmen.

– Värmeverket ställde upp med ljummet vatten, och dit kom brandkåren och spolade och spolade, säger Kay Pollak.

Många har undrat varför det tagit så lång tid för uppföljaren att dyka upp, och svaret är tämligen enkelt. Kay Pollak har jobbat med andra filmer. Men till sist så.

– Till slut bestämde vi oss allihop, nu gör vi det här. Det tog tid, men för mig är det inget konstigt att saker tar tid, säger Pollak.

Det var dock aldrig självklart att det skulle bli en uppföljare. En viktig orsak var att paret Pollak ville berätta karaktären Lenas historia denna gång, men framför allt att de är så förtjusta i skådespelaren Frida Hallgren.

Artikelbild

| RADARPAR. Kay Pollack är väldigt nöjd med Frida Hallgrens skådespelarinsats.

– Det är så roligt att jobba med Frida. Hon ger järnet i vad hon än gör, säger Kay Pollak. Vi älskar henne.

Frida Hallgren är glad över vara tillbaka i Norrbotten igen.

Artikelbild

| SAMLAT. Monica Åslund (längst till vänster) är bland annat ­frilansande körledare. Hon har dammsugit Norrbotten på skönsjungande talanger till filmens kör. Karin och Kay Pollak samt Frida Hallgren står bredvid.

– Jag har längtat efter att visa filmen som vi är så stolt över för alla som vi har jobbat med här uppe, säger hon.

Trots att elva år har gått sedan förra filmen, tycker hon inte det var svårt att hitta tillbaka till sin gamla karaktär Lena.

Artikelbild

| TILLBAKA. Hon är åter i Norrbotten, elva år efter att Såsom i himmelen spelades in. Och här stortrivs hon. "Det är fantastiskt vackert här."

– Inte ett dugg svårt, inte alls, säger Hallgren. Jag kände bara att jag har adderat mer tyngd och mer djup till henne på grund de erfarenheter jag själv fått under de här tio år sen.