Allmänna arvsfonden har beviljat 3,7 miljoner på tre år och Bodens kommun, Norrbottens Motorsällskap, Attention och DHR ingår i projektet. Det körde igång efter nyår och har en lokal på A8.området. Det är kommunen som står för lokalen och hyran.

– Meningen med projektet är att vi ska bygga folkracebilar, någon rallybil och en Volvo V 70 ska göras om för en som är rullstolsbunden. Nu bygger vi upp verksamheten och det kostar pengar. Sedan ska allt snurra av sig själv, säger Göran Ahlström, projektledare och anställd av Bodens kommun.

I folkraceprojektet finns en blandad grupp, alla har inte funktionshinder som är med i projektet. Bilarna har skänkts av privatpersoner och deltagarna ska tävla, träna och köra på riktigt, enligt Göran Ahlström. DHR genom Åsa Lindqvist ska undersöka tillgängligheten för rullstolsburna på motorbanor och Attention ska titta på anpassning för ungdomar som har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Artikelbild

Chefsgänget. Projektledare Göran Ahlström med Jocke Lidberg och Micke Sundström som hjälper ungdomarna i verkstaden.

– Jag ska också prova köra folkrace vilket blir en utmaning. Vi får väl se när vi är klara om jag fegar ur. Jag kommer däremot inte repa några bilar, säger Åsa Lindqvist.

Företagaren Rolf Berglund som är specialist på handikappanpassning av bilar sköter den biten. Han är rullstolsbunden efter en trafikolycka för 54 år sedan.

– Jag ska se till att det inte går att köra den här Volvon utan att använda pedalerna. Vi sätter dit ett handreglage eller spak istället så man får gasa och bromsa med handen. Det ska också in ett vridbart säte för det finns krav på hur snabbt man kan ta sig ut ur bilen, säger Rolf Berglund.

Pengarna från Arvsfonden går till utrustning och två tjänster. Micke Sundström är anställd på 75 procent som lärare och handledare av MMS i ungdomsprojektet.

Artikelbild

Motorintresserad. Jesper Nyberg, gillar att skruva i bilar.

– Vi har öppet två kvällar i veckan med dessa ungdomar och dagtid två dagar med ungdomar som har lite jobbigt i skolan och därför får göra något annat, säger Sundström.

Jocke Lidberg är teknisk ansvarig för folkrace och rallycross.

Artikelbild

Gillar projektet.Det gör LinnSandin och bröderna Mattias och Rickard Eriksson. " Vi gillar att köra folkrace."

– Jag brukar inspektera alla tävlingsbilar det var så jag kom in på den här banan. Jag tycker det är roligt att ungdomarna fått den här chansen, säger han.

– Det är svårt att komma in i bilsporten, du måste ha föräldrastöd och garage så det här är en bra möjlighet. Vi kommer också att utveckla projektet vidare så det blir ännu bättre, säger Göran Ahlström.