Föreningen Norden behöver enligt henne synas mer utåt och få igång fler aktiviteter.

– Vi har fått en ny styrelse och det har varit lite tyst kring oss vad gäller aktiviteter. För två månader sedan bildades FNUF, Föreningen Nordens ungdomsförbund Luleå. Där finns nu också 40 medlemmar, säger Eivy Blomdahl.

FNUF vänder sig till unga mellan 16 och 30 år.

– Föreningen Norden är en bra gratis partipolitisk obunden ideell förening som arbetar för att stärka ungas förutsättningar i Norden. Vi har många föreningslösa ungdomar i Boden. Man kan åka på språkresor, det finns ledarskapsprogram och man kan ha seminarier runt om i landet och Norden.

– Det går också att komma med egna idéer på aktiviteter. Vi behöver föryngra verksamheten och en ungdomsförening skulle verkligen göra att vi syns mer utåt också. Jag hoppas att vi kan dra igång något i Boden, säger Blomdahl.

Enligt henne var Föreningen Norden mer synlig för flera år sedan och man behöver ta igen tappad mark när det gäller att öka förståelsen mellan kulturer och språk.

Under måndagens besök så informerade Föreningen Norden dels om sin verksamhet men också om de möjligheter som gymnasieungdomar har att söka sommarjobb i Norden om de fyllt 18 år.

Det är Nordjobb som förmedlar jobben. För att söka sommarjobb i Norden så måste ungdomarna ha fyllt 18 år.

– Vi har nog träffat minst 100 ungdomar som velat veta mer. Nordjobb har pågått sedan 1995. Sista ansökningsdag är sista maj så vi är ute med informationen i sista minuten, säger Marit Lamberg.