Redan nu kan vi nog utgå ifrån några saker.

Som att rättegången mot 22-åringen kommer att bli massivt bevakad. Det borde vara årets mest uppmärksammade rättegång i Sverige och en av de mest uppmärksammade i Norrbotten genom alla tider. På rak arm kommer jag bara på några få som är i närheten: Quickrättegångarna, Carolinmordet, Fallet Michael och kanske sprängningen av Norrskensflamman.

Medietrycket lär bli enomrt. Alla betydande medier lär bevaka rättegången med största intresse.

Artikelbild

piteå tingssal

Rättegången kommer av olika anledningar att hållas i Piteå, vilket har ett visst historiskt intresse. Här har nämligen flera stora rättegångar genomförts gällande riktigt otäcka brott. "Fallet Michael", "Raggarvåldtäkten", "Rosviksmorden" och första Quickrättegången avhandlades alla i Piteå Tingsrätt som på 90-talet fick namnet "Fasans hus".

Inget namn som behöver ändras under denna styckmordsrättegång.

Teorierna läggs fram

I och med att åtal väcks kommer även förundersökningen att bli offentlig. Det betyder att vi för första gången får en inblick i vad som hänt och avhandlats senaste månaderna.

Artikelbild

Vi kommer få veta vad 22-åringen sagt i förhör, vad åklagarnas bevisning består av, eventuell mejl- och sms-konversation och om det finns avgörande vittnesiakttagelser. Har polisen hittat mordvapen? Mordplats? Styckningsplats? Vilka kroppsdelar har ännu inte återfunnits?

Allt detta har fram till nu varit omgärdat av stort hemlighetsmakeri. Båda åklagarna, Anna Bergström och Ulrika Schönbeck, har varit extremt försiktiga med den information som släppts, vilket inneburit att privatdetektiverna på Flashback tagit över scenen och spekulerat så friskt att fingrarna blivit inflammerade över tangentborden.

Artikelbild

Får vi veta varför?

Det finns mycket som reportern i mig skriker om att få svar på. Till exempel vad Anna Bergström menade med följande citat:

Artikelbild

piteå tingssal

"Ett av våra fynd vi har gjort i lägenheten stärker vår misstanke att det är rätt gärningsman".

Som ni förstår kan det innebära lite vad som helst. Nu får vi äntligen veta.

Tills förundersökningen släpps är det tämligen meningslöst att spekulera i bevisningens kraft – men den borde innehålla en hel del, eftersom åklagare inte får väcka åtal om de inte är starkt övertygade om att det räcker till en fällande dom.

Sedan har vi frågan som hela tiden hängt i luften: Varför?

Ulrika Schönbeck var en av åklagarna som väckte åtal mot Toni Alldén för mordet på Carolin Stenwall. Det räckte till fällande dom, men just frågan "varför" fick aldrig något tillfredsställande svar.

Av vad som hittills har framkommit är risken stor för att det kan bli ett likadant scenario nu.