Flerfamiljshuset i Boden har brunnit sedan klockan 01.00 natten mot fredag. Alla boende hann ut i tid men räddningstjänsten har kämpat med att släcka branden i mer än ett halvt dygn. Aktionen såg ut att lyckas vid 08-tiden i morse men en återantändning gjorde att elden spred sig på nytt.

– Branden kryper vidare mellan våningarna och vi tror det har att göra med att det är ett gammalt hus, säger Patrik Lindfors, inre befäl på räddningstjänsten.

LÄS MER: Flerfamiljshus fortfarande i brand

Räddningstjänsten har hittills haft möjlighet att släcka branden inifrån. Det är det slut med nu. Den delen av byggnaden som är värst drabbad har nämligen börjat rämna.

– Det har blivit för farligt att arbeta på husets ena sida. Det har börjat svaja i golven och den dåliga bärigheten gör att vi inte vågar jobba, säger Patrik Lindfors.

Det gör att släckningsarbetet i fortsättningen endast kommer ske från utsidan.

– Det är illavarslande. Det blir svårare att släcka och elden blir svårare att hantera.

Vilket innebär att det kommer ta ytterligare några timmar innan branden är under kontroll.

Kan spridningen till och med innebära att huset brinner ner till grunden?

– Det hoppas jag inte. Men det är svårt att säga någonting om, säger Patrik Lindfors.

LÄS MER: Tre lägenheter totalförstörda i branden

I den andra delen av huset som inte eldhärjats är lägenheterna intakta. Räddningstjänsten gör vad man kan för att rädda den delen av huset men risken finns att branden sprider sig dit och att även den halvan av byggnaden måste släppas. I så fall ser det mörkt ut.

– Vi har 15 man på plats och de räddar det de kan, säger Patrik Lindfors.

LÄS MER: Boende i eldhärjade huset: "Vi har inte något hem"

Han säger också att det är av stor vikt att försöka rädda husets källare eftersom tre av de närliggande husen har mycket av sin drift därifrån.

Räddningstjänsten jobbar också med att försöka tömma huset på så många ägodelar som möjligt.