Företag som startats av nysvenskar sedan tre år bakåt i tiden har chansen att bli utsedda till Årets nybyggare av Almi.

Årets norrbottniske vinnare ärfrån Boden. Zia Haydaris företagTake a Chance AB inriktar sig på att hjälpa folk som kommit till Sverige genom att tolka, föreläsa och hålla i kurser om hur det svenska samhället fungerar.

­– Det känns väldigt bra och är så roligt att bli uppmärksammad för det jag gör. Jag är stolt, säger Zia Haydari.

Zia Haydari kom till Sverige 2010 helt ensam som flyktingbarn och direkt kände han att han hade lätt för det svenska språket. Han blev den som andra flyktingar i Boden vände sig till när krångliga dokument föll ner i brevlådan.

Själva företaget startade han 2013 när han kände att det var dags att börja försörja sig själv.

­– Tanken på att starta eget företag var hissnande, men jag uppmanar alla till att ta chansen. Tror man på sin idé och kämpar hårt så går det vägen, säger Zia Haydari.

Utmärkelsen delas ut varje år i landets alla län och har gjort så sedan 1999. Vinnarna i varje län tävlar därefter sinsemellan om att bli Årets nybyggare på riksnivå. Den som blir utsedd till det får ta emot priset av Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf.

Claudia Esberg från Almi har samordnat tävlingen i Norrbotten. Även hon började sin yrkeskarriär i Sverige som egenföretagare och hjälper idag nya svenskar att göra detsamma.

­– Det är en viktig del i att integrera människor i samhället, säger Claudia.