Filmskaparen och konstnären Maher Abdul Aziz utställning "Adrenalin" kommer att visas på Bodentravet i september. Han bor på Sveafältet där han även har sin egen ateljé i sitt vardagsrum. I sitt sovrum har han bunkrat upp de stora tavlor som är klart för utställningen.

Med under intervjun är även Madde Lundberg som hjälper till med utställningen.

– Jag förstår svenska, men känner mig lite osäker med att prata. Jag är mer bekväm att prata engelska, säger den palistinske syriske konstnären.

Artikelbild

| Flydde undan kriget. För tre år sedan kom Maher till Sverige från Syrien. ” Jag bodde först två år i Harads för jag sökte lugnet. Men sedan blev det för lugnt.”

Sedan 1997 jobbar Maher som är född i Damaskus som konstpedagog och filmskapare. 2013 flyttade han till Sverige.

– Jag flydde undan kriget. Jag kom först till Uppsala för jag har släkt där. Men eftersom jag bott i storstäder så sökte jag lugnet och tystnaden. Därför åkte jag norrut och bodde i Harads i två år. Där var det tillräckligt lungt efter ett tag, säger Maher och ler.

Så Boden kändes livligare.

– Jag ville komma i kontakt med emigranter från Syrien vilket jag gjorde som projektledare på Havremagasinet, säger Maher.

Artikelbild

| Bodentravet. Det besökte konstnären Maher Abdul Aziz för några månader sedan. " Jag gillade hästens livliga rörelse roch djurets energi."

I hans lägenhet på Sveafältet hänger flera av hans färgrika tavlor. Mitt i vardagsrummet har han ställt upp en jättestor tavelduk som han målar på. Den teknik som Maher använder beskriver han som en kombination av realism och impressionism.

– För några månader sedan bjöd en vän mig till Bodentravet. Det var då som jag fastnade för hästarna som sprang där. Jag försöker få fram energin de utstrålar. Nu har jag satt dit jockeys men det är bara en extra detalj. Det är egentligen djuren och deras kraft jag vill få fram.

Artikelbild

| Arafat. Maher har en tavla med den kända palestinska ledaren som han målat.

Just nu håller han på att göra klar alla tavlor till en hästutställning, minst tolv av dem ska ställas ut på Bodentravet under september.

– Det kanske blir fler, vem vet, säger Maher, och visar upp verken som förvaras i sovrummet.

Artikelbild

| Hemmet en konstateljé. Här sitter Mahed och fikar tillsammans med Madde Lundberg som ska sköta marknadsföringen av hans konst. " Inkomsterna från tavelförsäljningen ska gå till ett flyktingläger i Jordanien."

Han skulle önska att både nysvenskar och svenskar som är konstnärer i Boden kunde få en gemensam lokal att kunna jobba tillsammans i som i Luleå.

– Då skulle jag inte behöva ha hemmet som min konstateljé. Fast måla har alltid varit en livsstil för mig. Nu kan jag göra det när jag känner för det.

Artikelbild

| Massor av tavlor. I sitt sovrum har Maher satt alla sina konstverk som är klara inför utställningen. " Jag ska ställa ut minst tio, det blir nog fler."

Under sista fyra åren har konstnären skänkt överskottet från olika konstprojekt till det jordanska flyktinglägret Al zaatari.

– Det gör jag även nu. Jag vill med den här konstutställningen inspirera fler att skapa för att hjälpa andra.