Kommunalrådet om Brexit: "Europa är betydligt oroligare"

Kommunalrådet Inge Andersson (S) ställer sig kritisk till Storbritanniens val att lämna EU. "Europa var inte som det var för 10 år sedan, det är betydligt oroligare", säger han.

Inge Andersson (S). Kommunalråd i Boden.

Inge Andersson (S). Kommunalråd i Boden.

Foto: Karin Sjöberg

Boden/Storbrittanien2016-06-24 16:20

Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet blev jämnare än väntat. Men under fredagsmorgonen stod det klart att britterna vill lämna EU.

Inge Andersson, kommunalråd i Boden, har tidigare varit verksam i Bryssel om Brexit och är kritisk till resultatet. Han tror att detta kan leda till ökad arbetslöshet och sämre ekonomi, med tanke på att punden sjunker i värde samt att börsen går ner kraftigt.

– Jag tycker det är beklagligt, jag undrar om de riktigt vet vad de har ställt till med, säger Andersson.

Han tror även att beslutet kommer att påverka hela EU på ett negativt plan.

– Men sen får man hoppas att de kan förhandla fram något avtal som ändå gör att det kommer funka framöver. Både mellan EU och britterna och Sverige och britterna.

Och av rösterna som har räknats i Storbritannien har resultatet visat att de som bor i England och Wales röstade för att lämna EU. Medan sidan som ville stanna kvar fick störst stöd i Skottland och på Nordirland, enligt SR Ekot. Att resultatet blivit såhär tror kommunalrådet även kan leda till att Storbritannien splittras som land.

– Vi får se om Storbritannien kvarstår som Storbritannien, kan hända att Nordirland och Skottland kommer vilja gå ur och sedan gå med i EU. Det är väl de två delarna av Storbritannien som haft bäst utdelning av EU-medlemskapet när det gäller regional politik.

Men det här är första landet som går ur EU, finns det en risk att fler går ur nu?

– Det finns nog en risk för att de nationalistiska krafterna, för det är de som drivit det här i Storbritannien, framför allt i öststaterna som Polen, Tjeckien och Slovakien. Är de som indirekt styrt flyktingpolitiken genom att inte ta emot flyktingar så att andra länder har blivit överbelastade. Europa är inte som det var för 10 år sedan, det är betydligt oroligare.

På vilket sätt menar du?

– Med alla de nationalistiska strömningarna som uppstår, de ser inte samarbete och enighet som det viktigaste utan vill sluta sig för sig själv. Det har alltid varit en grogrund för konflikter och i slutändan har det ju lett till världskrig, men nu tror jag inte att det här leder till det. Men man ska aldrig vara säker, säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om