– Vårt mål är att vara klara 2016, säger Oliver Carrá, Tele2:s presschef och ansvarige för samhällsrelationer.

NSD har tidigare skrivit om IT Norrbottens arbete för att förbättra mobiltäckningen och bredbandssituationen.

Målet är att på sikt utradera alla vita fläckar.

– Det här handlar om vår framtid. Det är en viktig överlevnadsfråga, säger Tony Blomqvist, vd för IT Norrbotten.

Telia har tidigare aviserat nya 4G-master vid kusten och i Gällivare. Men konkurrenterna tänker ta upp matchen.

– Vi ska utmana Telia på deras hemmaplan, säger Carrá till NSD.

Under torsdagen hölls därför ett möte i Boden. Telejättarna representerades av Oliver Carrá och hans motsvarighet hos Telenor, Johnny Gylling. På mötet fanns även representanter från Luftfartsverket, Försvaret, Länsstyrelsen, Kommunförbundet, energibolag och handläggare för byggnadslov med mera.

Telejättarna vill nämligen expandera stort i länet. Oliver Carrá pratar om en ökning av master och basstationer med 240 procent. Och de vill göra det snabbt.

– Och då vill vi att det ska gå så smidigt som möjligt. Vi vill ägna tiden åt att bygga master och stationer och inte ägna onödigt mycket tid till tillståndsprocesser, säger Carrá. Allra helst vill vi att det ska räcka med att göra alla ansökningar vid ett och samma tillfälle.

Både Tele2 och Telenor är noga med att påpeka att de gärna bygger infrastruktur tillsammans av ekonomiska skäl – men att det sedan råder bitter kamp om kunderna.

– Det här innebär att det blir en konkurrens, vilket vi norrbottningar vinner på, säger Tony Blomqvist.

Enligt Blomqvist har mötet hållits i god anda och det verkar finnas stor förståelse från alla inblandade att detta är en viktig fråga.

– Vi måste få det här att fungera. Och är det några som är tveksamma måste vi set ill att övertyga dem om att det här är vår framtid. Det är ett opinionsarbete, säger Blomqvist.