Trots att dörren till Mohamed Samirs rum på asylboendet på A 8 i Boden var öppen så slås den med våld upp när fyra tungt beväpnade poliser rusar in.
– De riktade sina vapen mot mitt huvud. Jag trodde att de skulle skjuta mig, berättar han för NSD några veckor efter händelsen.
Han beordrades att lägga sig ner på golvet.
– Det kändes som att jag var en kriminell människa och måste ha gjort något stort, som jag själv inte visste vad det var.
Samtidigt pågår ett febrilt arbete inne på regionledningscentralen, RLC, i Umeå. Några timmar tidigare vid klockan 16.30 hade väktarbolaget med ansvar för boendet fått in ett larm om att misstänkta personer kan ha tillverkat en bomb. Det ledde till att väktarbolaget larmade Säkerhetspolisen.
– Ja, Niklasson (Patrik Niklasson, vd för Väktarskolan, reds anm. ) var en av de personer som hörde av sig, men för oss var det en samlad bild. Sedan samlades det på ytterligare information under drygt två timmar innan vi visste om det fanns skäl att gå in där eller inte, berättar Pontus Fälldin, operativ chef på Polisregion Nord, för NSD efter händelsen.
När en händelse väntas bli så resurskrävande att den inte kan hanteras inom ramen för den ordinarie verksamheten bildas en stab inne på RLC. Peder Jonsson som vanligtvis arbetar med extern och intern kommunikation kallades in under torsdagskvällen.
– Det som händer är att de som ingår i staben bryter sig ut från trafikrummet och börjar arbeta från ett stabsrum. Vi har rutiner att följa och bland de första saker som händer är att en stabschef och en kommenderingschef med övergripande ansvar utses.
Under kvällen tog staben beslutet att skicka upp insatspolis till Boden. Mohamed Samir och en annan man lokaliserades, förseddes med handfängelse och fördes ut ur byggnaden.
I och med det första förhöret inne på häktet i Luleå fick Mohamed Samir reda på vad han misstänktes för. Brottsrubriceringen var förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och ännu en person hade gripits misstänkt för brottet. Vid midnatt anlände bombgruppen från Stockholm till Boden och började söka av boendet.
– Och jag har för mig att det tog ganska många timmar för att det var mycket utrymme som skulle sökas av. Jag tror att det tog i stort sett hela natten. Sedan på morgonen, har jag för mig, så kunde vi ganska snabbt krympa avspärrningarna, säger Peder Jonsson.
Under natten hade en jouråklagare kontaktats av staben. Denne tog beslut om att anhålla Mohamed Samir. Men under fredagen släpptes han efter att polisen tagit en bild och dna-prov. Bombgruppen hade inte påträffat något misstänkt material inne på boendet.
– Men i sådana här situationer chansar vi inte. Man tar det säkra före det osäkra.
Peder Jonsson berättaratt det vanligtvis är lugnt inne på centralen trots att det är flera instanser som ska samordnas och insatser som ska klaffa. För att inte tala om det massiva intresset för händelsen som ledde till att mediatelefonen ringde konstant. Stämningen är fokuserad och de släpper alla andra ärenden för att kunna koncentrera sig på den särskilda händelsen.
– Är det någonting som polisen är bra på så är det akuta händelser då människor är i kris. Man är som bäst när det är som värst.