Läs mer: Vem har satt upp skylten.

Efter NSD:s artikel om skylten årets by som spikats upp i Kyrkbyn i Gammelstad ringer Seija Fallenmark.

– Ordförande i byn läste artikeln om skylten i Kyrkbyn och det är vår skylt. Det är vi säkra på, säger Fallenmark.

Artikelbild

| Årets by. Anders Pettersson (FP) och landsbygdsutvecklare delade ut priset till Unbyns representanter. Från vänster Mats Eriksson, Josefin Andersson, Malin Nilsson, Berit Leijon, Britt Isaksson och Seija Fallenmark.

Hon ingick i byagruppen som vid fjolårets Skördefest i Boden fick ta emot skylten Årets by för Unbyns räkning.

Läs mer: Unbyn årets by i Boden.

Ett stolt ögonblick. De tre skyltarna som byn tog emot fick olika placeringar. Den första hängdes upp vid infarten från Boden under Svedjanskylten, den andra mitt i byn vid nya macken och den tredje vid infarten till byn från Luleåhållet. I dag finns bara mackskylten kvar.

– Först försvann ena skylten i juni och sedan en till i juli. Den enda skylten som tjuvarna inte vågade sig på finns vid bensinmacken. Det är så öppet där och många som tankar så ingen törs väl stjäla där. Det är väl ett pojkstreck. Jag är osäker om någon polisanmälan gjorts, säger Seija Fallemark.

Artikelbild

| Ensam kvar. Den här skylten vid macken i byn har fått förbli orörd.

Om två veckor hålls Skördefesten igen. Då brukar varje by få lämna igen sina "lånade" skyltar.

–Vi har bara en att lämna igen. Därför kräver vi att få tillbaka skylten från Kyrkbyn också, säger Fallenmark.

Landsbygdsutvecklare Leif Engström, Bodens kommun, har informerats och säger att kommunen beställt nya skyltar men att det inte hinns till Skördefesten.

– Den nya belönade byn får väl ta de skyltar vi har. Dessa verkar väldigt begärliga. För tre år sedan råkade Svartbjörnsbyn ut för samma sak. Då ringde man från Degerbäcken tre dagar efter dessa satts upp och berättade att skyltarna fanns där. Det här med att stjäla byaskyltar verkar vara ett rackarstreck för någon med mycket energi.

– Det känns onödigt men är tyvärr sådant som händer då och då, säger Leif Engström.