I veckan sker den slutliga mandatfördelningen i Bodens kommunfullmäktige efter söndagens val. Sedan kommer en ny ännu okänd regnbågsallians att bildas. Idag har inget parti ensam majoritet i fullmäktige där det finns 49 platser.

Efter valet är fortfarande socialdemokraterna störst med 17 mandat, Centerpartiet (3), Sjukvårdspartiet (4) Miljöpartiet (1), Liberalerna (2) moderaterna (8) vänsterpartiet (3) Sverigedemokraterna (5). Nyaste partiet Bodenalternativet får 6 eller sju mandat. Kristdemokraterna hamnade utanför fullmäktige. Tidigare hade partiet ett mandat.

Inge Andersson säger att Bodenalternativet är nöjd med sitt mål som nytt parti att komma in i fullmäktige.

Artikelbild

| På dessa fullmäktigeplatser ska den nya regnbågsalliansens politiker sitta efter årsskiftet. Det blir en del nya namn i dessa stolar.

– Vi är också nöjda med att vi kan undvika att det blir en ren vänster- eller högermajoritet. Det måste till ett brett samarbete i politiken. Det har alltid varit vårt mål, säger Andersson.

Ser man till dagens koalition s, mp,sjvp och l så får man ihop 24 mandat efter valet. Koalitionen sitter till årets slut.Den sittande oppositionens siffror med m, sd, c, v och bodenalterativet får ihop 25 mandat. Vi har räknat sex mandat på Bodenalternativet. Marginalen för det sista outdelade mandatet enligt S är snävt men på onsdag kommer ett besked.

– I dag ligger sista mandatet som ska fördelas på Liberalerna som då får två mandat men det är än osäkert, säger Inge Andersson.

Frågan är dock vem partierna känner mest lojalitet med. Inge Andersson nominerades inte av S vilket gjorde att han gjorde slut med partiet och blev senare också avstängd av S. Så mest troligt är de inga samarbetspartner framöver. Inge Andersson startade också ett konkurrerande parti som nu också tar plats i fullmäktige.

Artikelbild

| Kritisk. Olle Lindström (M) var kritisk till Bodenalternativet före valet och vilka personer som ställde upp på deras kommunlista. Nu vill han samverka.

Kommer du samarbeta med S?

– Vi samarbetar med alla som vill samarbeta med oss. För mig är det som hänt historia, säger Inge Andersson.

– De enda som vi inte vill prata med är SD som jag sagt tidigare. Vi vill söka majoritet med dem som jobbar för Bodens bästa och som ser framåt, säger Claes Nordmark (S).

Det som förenar Inge Andersson och moderatledaren Olle Lindström är att de vill sitta vid makten igen.

– Det är klart att vi har ställt upp i valet för att vara med i en majoritet som styr. Vi har varit i kontakt med de partier som varit i kontakt med oss. Olle har ju sagt i radion att vi har haft kontakt med dem, säger Andersson.

– Det var tvärtom. Inge Andersson ringde mig 20 minuter över sju måndag morgon. Rätt ska vara rätt, säger Lindström, om vem som kontaktade M.

Moderatledaren vars parti gjorde ett dåligt val imponerades dock inte av BA före valet.

Läs mer: Det här tyckte Olle före valet.

– Ja, jag står för vad jag sade om att partiet inte hade någon imponerande lista.

Däremot tycker Lindström att man samarbetat bra med Inge och koalitionen.

– Visst vi har ibland haft olika åsikter men haft ett bra samarbete över partigränserna. Efter valet måste man skilja på sak och person. Vi vet inte var vår diskussion hamnar med Bodenalternativet. Det är vår styrelse som beslutar om vi ska samarbeta, säger Lindström, som själv sitter i styrelsen.

– Vi för diskussioner med alla partier. Men vilka det är håller vi för oss själva. Däremot vill vi inte ha med SD men det gäller väl för samtliga partier, säger Inge Andersson.

Du tror på en chans i en majoritet?

– Ja, vi har en chans att vara med. Vi för ju en blocköverskridande politik. Nu kan inget parti ta något för givet, säger Inge Andersson (BA).