BA: "Nämnden går för fort fram"

Tre partier i socialnämnden är emot neddragningen på Å-gården. De ville avvakta med beslutet.

Inge Andersson (BA), förklarar varför partiet reserverar sig mot nämndens beslut att stänga två våningar på Å-gården.

Inge Andersson (BA), förklarar varför partiet reserverar sig mot nämndens beslut att stänga två våningar på Å-gården.

Foto: LENA LEFFLER

Bodens kommun2019-11-01 12:31

Bodenalternativet (BA) säger ja till kompletteringen av handlingsplanen med undantag av neddragningen av 30 platser på Å-gården.

Partiet yrkade på att det beslutet senareläggs. Det vill först se konsekvenserna av flytten till Björknäsgården, det nya privata äldreboendet, samt förändringen av Å-center till biståndsbedömt korttidsboende och öppnandet av det nya korttidsboendet på Garnisområdet. 

Bodenalternativet påpekade att Boden har en olagligt lång väntetid på plats till äldreboende. 

– Över cirka 80 personer väntar på plats, säger Inge Andersson (BA), gruppledare, med hänvisning till partikamraten och nämndsledamoten Gunnars Halins reservation.

Kommunen har för närvarande inte en enda plats på trygghetsboende vare sig biståndsbedömt eller annat. 

Att i det skedet ta beslut om att göra om Å-gården till något liknande när man inte vet om man kommer fylla platserna på Å-center tycker Inge Andersson är att gå för fort fram. 

Gunnar Halin tillägger att det är viktigt att berörda, närstående och  pensionärsrådet ges möjlighet till delaktighet genom samråd. 

Bodenalternativet fick stöd av Vänsterpartiet. 

Moderaterna är inte heller övertygade om att stängningen av ett par våningar på Å-gården är rätt väg att gå. De vill att man först avvaktar resultatet av den utredningen som kommunchefen fått i uppdrag att göra av den förvaltningsövergripande administrationen. 

Béatrice Öman (S), nämndsordförande, tvivlar på att resultatet av den översynen finansierar överskottet av äldreboendeplatser. 

Karta: Kyrkgatan 35
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!