BA vill samordna översyn med Luleå kommun

Översynen av förvaltningsorganisationen i Boden i syfte att dra ned på kostnaderna vill Bodenalternativet samordna med Luleå kommun.

Kommunalrådet Claes Nordmark och gruppledaren Inge Andersson (BA) har inte samma uppfattning.

Kommunalrådet Claes Nordmark och gruppledaren Inge Andersson (BA) har inte samma uppfattning.

Foto: JOSEFIN WIKLUND/LENA TEGSTRÖM/MONTAGE nsd

Bodens kommun2019-10-04 14:13

Kommunstyrelsen i Boden har givit kommunchefen Mats Berg i uppdrag att  göra en översyn i syfte att skära ned på de administrativa kostnaderna. 

Bodenalternativet ville att översynen görs i samråd med Luleå för samordning av administration/förvaltning.  Inge Andersson (BA), gruppledare, tillägger att partiets förslag bygger på det samarbetsavtal med Luleå, som Bodens fullmäktige tidigare har beslutat om. 

Bodenalternativet tycker att man förutsättningslöst ska göra en ordentlig genomlysning. Inge Andersson menar att man exempelvis inom gymnasieutbildningen skulle kunna samordna sig bättre och ha en gemensam nämnd. Då skulle man i sådana fall dela upp utbildningsnämnden i en för- och grundskolenämnd och en gymnasienämnd.

Vill ni ha en gemensam administration i gymnasieskolan Boden/Luleå?

– Ja, man kan till exempel planera utbildningarna tillsammans.

Inge Andersson pekar på ytterligare områden där det kanske skulle gå att samverka kring administration, såsom upphandlingen, tillsynsområdena miljö och livsmedel, brand och skydd samt renhållning.

– Jag ser hur sopbilarna möts i Råne älvdal. Det finns många områden,.

Han menar att kommunerna kanske till och med skulle ha en gemensam översiktsplan för samhällsplaneringen i Luleå och Boden. 

– Det handlar mycket om att se orterna som ett gemensamt utvecklings- och arbetsmarknadsområde, allt det här med vatten och avlopp och fjärrvärme, säger Inge Andersson. 

När det gäller uppdraget som Mats Berg fått, poängterar kommunalrådet Claes Nordmark (S), att fokuset inte i första hand ligger på att se över samverkansmöjligheter med Luleå. Utan fokuset är att se över storleken på Bodens kommuns administration och förvaltningsorganisation. 

– Däremot har vi dialoger med Luleå, men det är en lite mer avancerad övning att samordna organisationerna på det sättet än att se över den egna kostymen i ett första steg. Det är inte fullt så enkelt som man tror. 

Vad är det som komplicerar det hela?

– Det är två olika kommunala organisationer med olika kulturer. För att man ska kunna närma sig och seriöst börja kolla på hur man organisatorisk ska kunna samordna mer än idag så krävs det mer tid. Våra två kommuner kommer naturligt växa ihop mer på sikt. 

Orsaken till översynen i Boden är att kommunens ekonomi är skärv och att kommunen behöver minska sina kostnader. Därför ska uppdrag redovisas redan i december. 

– Vi måste se över om kostymen är för stor och risken är att den är det. Vi måste se var vi kan se in den lite grann, säger Claes Nordmark. 

Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!