De öppnar matstÀlle - mitt i coronakrisen

Makarna Anders och Nutsara Rönnqvist öppnar sin nya buffé- och takeawayrestaurang Pad Thai-Ya. De hyr tomten av Bodens kommun och har satsat en miljon kronor pÄ bygget. " Vi hoppas att folk kommer Àven om öppnandet sker mitt i coronakrisen.Som sÀkerhetsÄtgÀrd fÄr gÀsterna anvÀnda handsprit och inte ta maten sjÀlva", sÀger Anders Rönnqvist.

Ägarna Anders och Nutsara Eönnqvist med dottern "Nut" hoppas att folk hittar till Bodens nyaste nĂ€ringsstĂ€lle.

Ägarna Anders och Nutsara Eönnqvist med dottern "Nut" hoppas att folk hittar till Bodens nyaste nĂ€ringsstĂ€lle.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2020-03-19 18:00

Den 49 kvadratmeter lilla restaurangen ligger mittemot Daras restaurang och O II huset. . BÄda makarna Rönnqvist Àr delÀgare av bolaget som driver thairestaurangen.

Nutsara Rönnqvist har tidigare arbetat bÄde pÄ I 19s restaurang och Ät Guldfisken och lagat mat.

– Min fru  sade redan för nĂ„gra Ă„r att hon vill ha ett eget stĂ€lle.  Jag svarade dĂ„ att det blir inte förrĂ€n jag gĂ„r i pension som yrkesofficer. Det trodde jag frun glömt nĂ€r jag fick pension förra sommaren. SĂ„ var inte fallet sĂ„ det var bara att hitta en tomt och börja bygga, sĂ€ger Anders Rönnqvist.

Han tyckte att den 600 kvadratmeter stora tomten dÀr Kullbergs kiosk tidigare stÄtt var lÀmplig. Men Bodens kommun var tveksam att hyra ut tomtmarken.

– IstĂ€llet fick jag andra alternativ uppe vid Röda torget, Lidls tomt eller i SĂ€vast. Men dessa tomterna ville andra ha. SĂ„ nĂ€r jag dĂ„ bad kommunen fundera en gĂ„ng till pĂ„ den gamla kiosktomten gav de med sig, sĂ€ger Anders Rönnqvist.

NĂ€r han gick i pension i juni förra Ă„ret började bygget dĂ„ alla tillstĂ„nd var klara. 

– Jag köpte vĂ€ggelementen och takstolarna men har gjort grundplattan och fasaden sjĂ€lv. MĂ„nga kamrater har fĂ„tt hjĂ€lpa till.  LivsmedelsanlĂ€ggningen Ă€r ocksĂ„ besiktad och ventilationen godkĂ€nd för tvĂ„ veckor sedan, sĂ€ger Anders Rönnqvist.

Totalt har husbygget kostat en miljon att uppföra.Inomhus finns det 20 sittplatser och lika mÄnga ryms pÄ utomhusverandan.

– Nu vĂ€ntar jag bara pĂ„ ett serveringstillstĂ„nd och hoppas det blir klart innan sommaren för matgĂ€sterna, sĂ€ger Anders Rönnqvist.

Den som lagar maten Ă€r Nutsara Rönnqvist och hennes dotter "Nut". 

– Tanken Ă€r att kunna servera lunch och middag med flera rĂ€tter och ha ett serveringsuppehĂ„ll pĂ„ 2,5 timme mellan mĂ„ltiderna. SĂ€ljer vi totalt 70 portioner per dag gĂ„r vi runt med vĂ„ra tvĂ„ anstĂ€llda, sĂ€ger Anders Rönnqvist.

NÀr det gÀller Coronasmittan sÄ har thairestaurangen valt att vÀnda kantinerna mot köket som en sÀkerhetsÄtgÀrd.

– Normalt fĂ„r kunderna ta maten sjĂ€lv nĂ€r det Ă€r buffĂ© men nu serverar vi. Handsprit finns tillgĂ€ngligt för kunderna och vi desificerar bordsplatserna före och efter serveringen, sĂ€ger Nutsara Rönnqvist.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!