Dubblering av p-avgifter för kommunanställda

Anställda inom Bodens kommun har reagerat på förslaget att höja hyran för p-platser. Förslaget innebär en dubblering av avgifterna.

Det finns ett förslag att dubblera p-avgifter för kommunanställda i Boden.

Det finns ett förslag att dubblera p-avgifter för kommunanställda i Boden.

Foto: TT

Bodens kommun2020-02-27 19:00

Bodens kommun avser att höja avgiften på p-platser som de anställa hyr för privat bruk. 

Jonas Johansson, marknadschef på fastighetsförvaltningen, förklarar att kommunen inte har höjt  p-avgifterna under en längre period. I vart fall inte sedan han började arbeta på kommunen 2015. 

– Vi måste anpassa avgiften till marknadsmässiga priser, säger han. 

Anpassningen avser p-platser i hela kommunen. Enligt Jonas Johansson kan hyran variera, men de flesta anställda betalar i dagsläget 100 kronor per månad. 

Förslaget innebär en dubblering till 200 kronor per månad. Han menar att 2 400 kronor per år är mer marknadsmässigt. 

– Det är ju också så att om vi inte skulle anpassa hyran för våra anställd till marknaden så riskerar de att förmånsbeskattas. 

Han tycker därför att förslaget innebär en vin-vin-situation för båda parter. 

Conny Bergwall, fastighetschef, säger att beslutet ska tas på delegation av kommunchefen, men som han uppfattat det är de överens om prisökningen. 

Det finns anställda som har reagerat på höjningen och därför kan komma att säga upp sina hyresavtal. Conny Bergwall ser inte det som något negativt, utan menar att det är en vinst för miljön om fler samåker till och från jobbet eller i stället börjar använda kollektivtrafiken. 

– En del bor så nära sin arbetsplats att de har gångavstånd till jobbet. 

Hyreshöjningen avser man att verkställa från och med den 1 april. Men ännu har Mats Berg formellt inte skrivit under förslaget. 

Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!