Kvinnorna som syr ihop Haradsrevyn

Bakom Haradsrevyn finns kreativa kvinnor med symaskiner. Systrarna Inger Nyström och Majne Winroth och svärdottern Maja Winroth syr kreationerna som lockar till skratt.”Publiken gillar det lilla extra.”

En bläckfisk och en kamel. Inger Nyström och Majne Winroth testar dräkterna de sytt till revygruppen.

En bläckfisk och en kamel. Inger Nyström och Majne Winroth testar dräkterna de sytt till revygruppen.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-21 20:15

Revyn har blivit en riktig släktaffär. Systrarna Inger och Majne har en mamma som heter Eivor som också sytt åt revyn i flera år.

– Mamma är 90 år så hon har fått dispens. Jag och min syster sydde kläder åt föreställningen Agnes, älven och upproret som spelades i Edeforsbygden för 20 år sedan. Då förstår du att vi hållit på länge, säger Majne Winroth.

Maja Winroth är hennes svärdotter. Hon kom in i sysvängen för fem år sedan. Men hon har erfarenhet själv av revy från tidigare år.

– Jag stod på scenen redan som 13-åring med Vuollerimrevyn som min mamma startade. Men jag tror att har man höga krav på sig själv och aldrig blir riktigt nöjd kan det vara svårt att stå på scenen. Därför nöjer jag mig med det konstnärliga, säger hon.

Det är hemma hos henne som gänget syr.

– Det bästa med att vara delaktig i en revy är gemenskapen och att man får sitta och klura till det med det lilla man har, säger Inger Nyström.

– Vi har väldigt roligt tillsammans när vi syr alla dräkterna. Det är väl bara en bonus att någon får se vad vi har gjort också, säger Maja Winroth.

Alla tre är rörande överens om att mängden beställningar kan variera.

– Revygänget säjer varje gång att det inte ska vara så mycket grejer. Sedan tillkommer det alltid små spännande projekt som de undrar om vi hinner med. Det kan vara något extra som är väldigt roligt, säger Maja Winroth.

Hon har även målat scendekor och hållit på med scenografin.

– I vårt gäng är det Inger och Majne som är de duktiga sömmerskorna. Jag kan sy men jag bidrar väl mest med den konstnärliga biten och eftersom jag gått konstlinjen i Sunderbyn tycker jag det är väldigt roligt.  Det blir även många olika tekniker när vi gör scenkläderna som med dräkten Moder Jord som var allas verk, säger Maja Winroth.

Är revygänget alltid nöjda?

– Ja, de litar nog mycket på vårt omdöme.  Jag har ju scenvana och vet vad som funkar och som når ut till en större publik, säger Maja.

–  Alla plagg ska ju också vara lätt att snabbt tas av och på så det blir mycket dragkedjor, säger Majne.

Favoritdräkter genom revyåren förutom Moder Jord är Tuppen, Kamelen och bläckfisken. Den sista är mest Ingers verk.

– Den hade mycket armar men det fanns en del  annat att klura på när det gäller bläckfiskens alla delar, säger Inger Nyström.

Sygruppen åt Haradsgruppen består av Majne Winroth, hennes svärdotter Maja Winroth och Majnes syster Inger Nyström. " Vi har väldigt roligt tillsammans när vi sitter och syr ihop."
Sygruppen åt Haradsgruppen består av Majne Winroth, hennes svärdotter Maja Winroth och Majnes syster Inger Nyström. " Vi har väldigt roligt tillsammans när vi sitter och syr ihop."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!