Sköt sönder gasflaskorna

Vid 10-tiden på tisdagen började ett förrådstält att brinna inne på LKAB:s industriområde. Först fyra timmar senare kunde räddningstjänsten blåsa faran över när de lyckats skjuta sönder de gasflaskor som riskerade att explodera.

Det brinner i ett förrådstält på Lkab i Kiruna

Det brinner i ett förrådstält på Lkab i Kiruna

Foto: Ulrika Huhtaniska

Nyheter2019-10-01 10:00

Branden började i ett förrådstält som ägs av en entreprenör och i tältet fanns svetsutrustning som komplicerade släckningsarbetet. I närheten fanns även en kontorsbyggnad som riskerade att ta eld och räddningstjänsten fick inrikta sig på att begränsa spridningsmöjligheterna.

Både LKAB:s egen räddningstjänst och den kommunala räddningstjänsten deltog i arbetet.

Tidigt kunde det konstateras att ingen person blivit skadad i samband med branden. Någon fara för liv var det aldrig, däremot fanns det bland annat en lastmaskin som riskerade att bli offer för elden.

Det förelåg explosionsrisk och polisen uppmanade allmänheten att hålla sig på avstånd. 

För att kunna gå in i tältet och släcka av branden krävdes att explosionshotet undanröjdes och förhoppningen var att kunna lokalisera samtliga gasflaskor som innehöll acetylen. 

Enligt Patrik Juhlin, inre befäl vid räddningstjänsten, var det avgörande att säkra upp samtliga flaskor annars hade det inte varit någon mening att börja skjuta över huvud taget.

När det väl var gjort kunde räddningstjänsten skjuta sönder flaskorna vid 14-tiden på eftermiddagen.

– Flaskorna är skjutna. Nu går vi in och släcker av på insidan av tältet, meddelade Patrik Juhlin, inre befäl vid räddningstjänsten.

Hur branden startade är oklart i nuläget.

En brand utbröt inne på norra delen  av LKAB:s industriområde.
En brand utbröt inne på norra delen av LKAB:s industriområde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!