Polisen arbetar för högtryck i fallet med den misstänkte blottaren som skapar obehag bland barn och föräldrar (se faktaruta).

– Alla mina utredare jobbar i princip uteslutande med detta just nu. Men vi mäktar inte med fler än två förhör per dag, säger Karin Markaberg, förundersökningsledare.

Har det skett några genombrott?

Artikelbild

– Nej. Det är inte en helt entydig bild som ges av flickorna.

Finns det någon gemensam nämnare i flickornas uppgifter?

– I vissa delar, ja. Vi hoppas att det mynnar ut i samstämmighet så att vi kan väcka en skälig misstanke och ringa in en gärningsman. Men vi har inte hört någon misstänkt ännu.

Hårt belastade

Artikelbild

NSD har tidigare belyst att polisens särskilda barnförhörsledare är hårt belastade – även i normalfall – och att jakten på den misstänkte blottaren ger dem ytterligare arbetsbörda.

Samtidigt finns en oro bland föräldrar att utredningen går för långsamt och inte prioriteras.

Artikelbild

– Jag har flaggat för att vi har en hög belastning. Det är upp till cheferna att ge oss ytterligare resurser, säger Karin Markaberg.

"Inget man trollar fram"

Enligt Patrik Ström, chef för brottsutredningar i Luleå/Boden, finns i dag fyra särskilda barnförhörsledare i länet. En är tjänstledig medan övriga jobbar med blottarärendet.

– Vi har ett antal utbildade men många byter inriktning efterhand. Ett jobbigt område rent mentalt, att jobba med utsatta barn. Det är en efterfrågad personalkategori.

Borde fler poliser utbilda sig inom detta?

– Det skulle jag gärna se, men intresset måste finnas. Vi kan inte beordra folk att jobba med barnförhör.

Inför kommande budgetår utlovar Patrik Ström en förstärkning av de särskilda barnförhörsledarna.

– Det här är inget man trollar fram men nästa år ska vi tillföra en ytterligare resurs.