"Hon har i årtionden skildrat samisk historia i sin textilkonst där broderiet står i centrum. Det stora internationella genombrottet kom förra året när det 24 meter långa verket Historia visades på den prestigefyllda utställningen "Documenta 14" i Kassel. Hon har prisats gång på gång och 2018 har Britta Marakatt Labbas konst varit eftertraktad på gallerier och muséer runt om i Sverige och världen".

Vilken är din drivkraft?

– Jag jobbar ju konstant. Det känns viktigt att berätta med bilder, dela med mig av min kultur och bidra till att sprida kunskapen. Sedan är det väldigt kul också.

Vilken är din största bedrift?

– Mitt första verk var Kråkorna, det gjorde jag efter striden om Altaälven i Norge. Sedan förstås Historia, mitt 24 meter långa broderi. Med det fick jag internationellt genomslag och fick ställa ut på Documenta i Tyskland. Historia hänger numera permanent på Tromsö universitet.

Vilka är dina bästa egenskaper?

– Jag är väldigt drivande och envis. Och så bryr jag mig om mina medmänniskor och gläds när det går bra för andra. Jag försöker hjälpa till någon behöver hjälp.

Vad har ditt genombrott betytt för Norrbotten?

– Jag har nog varit med och satt Norrbotten, Kiruna och Övre Soppero på kartan. Det känns fint att representera Norrbotten och medverka till att Norrbotten får allt fler blickar och att allt fler upptäcker den konst som finns här.

Vad skulle det betyda för dig om du blev Årets norrbottning?

– Det skulle betyda väldigt mycket för mig. Jag har kämpat i 40 år för att sprida kunskap om norrbottnisk och samisk konst. Nu känns det som att jag lyckats.