LEDARE Den 5 april hade Dagens Industri ett stort reportage om den goda utvecklingen på arbetsmarknaden i norr.

”Norrbotten åter på topp”, löd rubriken.

I artikeln pekar DI på att det går bra för traditionella basnäringar som gruv- och skogsindustrin, men också inom IT-sektorn, turismen, biltestverksamheten och på energiområdet.

”Det finns en underliggande kraft i näringslivet”, säger Petter Alapää, företagsanalytiker på Norrlandsfonden, till DI.

Det finns emellertid moln på den norrbottniska himlen.

Ett sådant är neddragningarna vid Gestamp Hardtech i Luleå. I veckan meddelade företaget att det varslar 211 anställda vid sin anläggning i Luleå.

Det är givetvis ett tungt besked för alla berörda människor.

En tröst i bedrövelsen är dock att Sverige har välutbyggda trygghets- och omställningssystem.

När gamla jobb försvinner och det sker omstruktureringar i näringslivet finns A-kassa, arbetsmarknadsutbildning och andra insatser för att människor ska kunna ställa om och komma igen.

En uppsagd arbetare i Sverige har ett helt annat stöd än en arbetare i Donald Trumps USA. Bra exempel är trygghetsrådet TRR och trygghetsfonden TSL som finns för tjänstemän respektive arbetare i Sverige. De fungerar som broar över mörka vatten.

Varje år medverkar TSL till att omkring 15 000 uppsagda människor till ett nytt och ofta mer kvalificerat jobb.

Av de aktivt arbetssökande tjänstemännen som sökt stöd från TRR fick nio av tio – 90 procent – nytt jobb.

Johan Balck, vd för Gestamp Hardtech i Luleå, bedömer dessutom att det finns förutsättningar för företagets medarbetare att hitta andra jobb.

”Det är svetsare och tjänstemän duktiga på produktionsteknik, exempelvis”, säger Balck till NSD 12 april.

Kommunalrådet Niklas Nordström (S), Luleå, resonerar i liknande banor.

”Sånt här gör alltid ont, det berör ju individer och man tänker på de här människorna, men samtidigt har vi en väldigt bra arbetsmarknad i Luleå, så jag hoppas att de snabbt kan få jobb. Det är många yrkesgrupper som är berörda och som det är stor efterfrågan på, så vi får utgå ifrån att många får jobb”, säger han.

Därför borde det vara möjligt att förhindra att varslen vid Gestamp Hardtech leder till att människor blir permanent utslagna från arbetsmarknaden.

Med hjälp och stöd från kommunen, arbetsförmedlingen, TSL, TRR och andra samhällsaktörer borde det finnas förutsättningar att ge de berörda en ny start i arbetslivet.