"Bröt ihop när min son också fick diabetes"

Päivi Jänkälä har haft diabetes i över 40 år. Nu har hennes son också drabbats. För att uppmärksamma och samla in pengar till forskningen kring den växande folksjukdomen har hon och väninnan Anna Svelin ordnat en egen insamling – genom dans.

Päivi Jänkälä och Anna Svelin arrangerar en zumbadag i Haparanda för att samla pengar till diabetesforskningen.

Päivi Jänkälä och Anna Svelin arrangerar en zumbadag i Haparanda för att samla pengar till diabetesforskningen.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-11-08 10:33

14 november är det världsdiabetesdagen och här i Sverige uppmärksammas det bland annat genom Diabetesgalan som sänds i Tv3. Där samlas pengar in till Diabetesfonden för att stödja forskningen om sjukdomen som ungefär en halv miljon svenskar är drabbade av, enligt siffror från Svenska diabetesförbundets. Till den galan ska man få ett ordentligt bidrag från Haparanda. Det ska Päivi Jänkälä och Anna Svelin se till.

Päivi Jänkälä har levt med typ 1-diabetes i över 40 år nu. Hon har fått se vilken utveckling som har skett med blodsockerkontroll och insulin. När hon gick i årskurs 1 var det inte lätt för hennes föräldrar att förstå att hon var diabetiker.

– Jag hann bli i ganska dåligt skick innan föräldrarna skickade in mig till sjukhus. Jag fick åka in med ambulans och var inne i två och en halv vecka. Och jag fick vara där i en vecka helt själv.

Som sjuåring?

– Ja, det kan ju inte ha varit så bra. Men det där har jag förträngt nu. Det var väl så det fungerade på den tiden.

Efter 43 år med diabetes har Päivi Jänkälä lärt sig att förhålla sig till den, även om kroppen än i dag reagerar olika på sjukdomen olika dagar. Men det som tog hårdast var när hon insåg att hennes son också har diabetes.

– Jag bröt ihop. Jag hamnade i en grop som jag hade jättesvårt att ta mig upp ur. Det var hemskt. För jag vet ju allt han också kan komma att gå igenom under sitt liv då. Och jag vet ju hur farligt det är om vi inte hanterar kroppen på rätt sätt med diabetes.

Diabetes kan föra med sig en rad följdsjukdomar. Det är inte ovanligt att diabetiker till exempel drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Anna Svelins pappa hade typ 2-diabetes. Han dog 49 år gammal.

– Det var bieffekter av att han inte skötte sig, säger Svelin.

Något som både Anna och Päivi håller kärt är träningen. För Päivis del är det viktigt, inte minst för att hålla insulinet i schack. Därför har de senaste åren dansat mycket zumba.

Därför faller det sig naturligt att det är så de ska uppmärksamma sjukdomen: Zumba för diabetesforskningen.

På lördag bjuder de in allmänheten till Idrottshuset i Haparanda. Från 15 till 17 kommer det att dansas utan uppehåll med hjälp av flera instruktörer. Man kan hoppa in och ut som man vill. Man behöver inte heller dansa. 

– Vi ska samla pengar till forskningen och när det är gala 14:e ska vi lämna in vårt bidrag.

Päivi Jänkälä och Anna Svelin
Päivi Jänkälä och Anna Svelin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!