Björn Söder (SD) har varit i blåsväder efter uttalanden om minoriteters nationstillhörighet. Så sent som den här veckan sa Sverigedemokraternas riksdagsman så här till Norrbottens Media om samer:

– De kan vara svenska medborgare, visst, men som grupp har de en annan nationstillhörighet.

Sven-Erik Bucht (S) menar att Sverigedemokraterna ställer sig över människor och sorterar in dem i grupper.

– Det är ett missnöjesparti som bygger mycket på förakt av andra människor. De vill sortera människor, om de är svenskar eller inte. Vi ska inte sortera upp människor i Sverige. Man bestämmer själv om man känner sig svensk eller inte även om du har andra bakgrunder, säger Bucht.

Bucht är själv tornedaling och när han får höra att Norrbottens Media ska prata med SD:s distriktsordförande Robert Håkansson säger han:

– Du kan hälsa honom att jag är svensk och han har inte ett piss att göra med vad jag eller någon annan tillhör.

Robert Håkansson (SD):

– Till att börja med var det Annie Lööf (C) som tog upp en gammal grej som redan var utagerad och hon lade ord i munnen på Björn. Men det är varken upp till Björn Söder eller Annie Lööf att tala om för folk om de är svenskar eller inte, utan det får folk faktiskt känna själva. Det Björn däremot har sagt är att vi för övriga minoriteter förespråkar en anpassning till det svenska samhället. När det gäller erkända nationella minoriteter undantar vi dem det kravet och vill att de ska få leva sina liv som de alltid har gjort med kultur och sina språk.

Synen på minoriteter är inte det enda Bucht vill kritisera när det kommer till Sverigedemokraterna.

– När jag frågar folk som berättar att de attraheras av Sverigedemokraterna: "Vet du att de vill ändra lagen om anställningsskydd?" – då säger de att de inte visste det. "Vet du att de vill ha kvar vinster i välfärden?" Det hade jag ingen aning om, får jag som svar. De har en tydlig arbetarfientlig politik och det här är politik som kommer att drabba människor, säger Bucht och fortsätter:

– Det är inte fel på de som funderar att rösta på SD. Jag har ju mött de här människorna – det är jättebra folk. Men alla har inte fått informationen om vad partiet står för i alla frågor.

Robert Håkansson (SD) tycker att Bucht (S) ska fokusera mer på sitt eget i stället för att kalla SD arbetarfientligt.

– Om de vill fiska röster till valet så kan man tycka att de ska prata mer om sin egen politik i S än att hela tiden prata om att man inte ska rösta på oss.