Så bygger du ett hus till hönsen

Den gamla ladugården från 1800-talet har fått sig ett lyft; ny färg på väggarna, nya fönster – och, inte minst, helt nya hyresgäster. ”Med enkla medel kan man göra mycket”, säger Janne Nilsson.

Foto: Tidningen Extra

Bygg2019-05-19 10:00

När Janne Nilssons mamma gick bort förra vintern övertog familjen hennes 23 hönor och tre tuppar. Hemma på Jannes gård står en gammal ladugård som delvis används som stall och delvis som förråd. I och med att familjen utökades med ett gäng hönor var det bara att bereda plats inne i den gamla ladugårdsdelen.

– Vi delade upp hönsen i lite olika burar till en början eftersom vi inte visste om alla kunde gå tillsammans. När vi först släppte ihop dem slogs två tuppar och det var allmänt stökigt i gruppen. Men det lugnade sig ganska snabbt och i dag går det hur bra som helst, säger Janne och fortsätter:

– Så då blev det aktuellt att bygga en större, gemensam bur till hela gänget.

Innan själva burbygget satte igång målades stenväggarna med vit betongfärg. Därefter kapade Janne till regelvirke i önskad längd, varpå golvreglarna placerades ut och borrades fast med hjälp av betongborr och expanderbultar. I ladugårdens gamla takreglar kunde burens takreglar enkelt fästas.

– Sedan sågade jag till väggreglar som jag placerade med 1,05 CC, det vill säga hönsnätets bredd. Eftersom det är en gammal ladugård var allt inte helt rakt, därför var det noga att hela tiden mäta avståndet mellan golv och tak, det förändrades från regel till regel, säger Janne.

När detta var färdigt rullades hönsnätet ut och med hjälp av en avbitare klipptes det i den längd som var nödvändigt för att täcka buren från golv till tak. Nätet häftades fast med kraftiga häftklammer.

– För det här momentet är det bra att vara två så att den ena kan häfta och den andra hålla i nätet och se till så att det ligger som det ska.

Slutligen tillverkade Janne en dörr i samma material som buren.

– Jag gjorde den 80 centimeter bred för att det ska vara enkelt att köra in en skottkärra när buren ska rengöras, säger han.

Med hjälp av plywood har Janne skapat enkla reden som placerats ut lite här och där i buren. Han har även byggt en stege som djuren kan sitta på i olika nivåer.

– Den gjorde jag av virke från mammas gamla hässjor, berättar han.

De gamla kalvspiltorna har han låtit stå kvar då vissa hönor vill gå undan och vara lite mer privata när de värper eller ruvar. I redena har han hö och på marken sågspån. En lucka som tidigare använts vid mockning hos korna fungerar nu som dörr mellan hönsens inne- och utebur.

– Det är väldigt enkelt men funktionellt. Gänget ser ut att trivas bra, och det är ju det viktigaste, säger Janne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om